Αίγυπτος: Αιματηρά επεισόδια, συγκεχυμένα τα στοιχεία για τα θύματα

Για αναληθείς απολογισμούς κατηγορεί τους ισλαμιστές η κυβέρνηση
Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013 19:38
UPD:20:24
REUTERS/HANDOUT

Οι υποστηρικτές της νέας πολιτειακής και πολιτικής εξουσίας είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ.

A- A A+

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.500 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι,  σύμφωνα με αιγύπτιους ιατρούς.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας, ωστόσο, κάνει λόγο για 65 νεκρούς και κατηγορεί την Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι διοχετεύει εσκεμμένα αναληθείς αριθμούς θυμάτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας, στο Κάιρο διενεργούνταν παράλληλες διαδηλώσεις υποστηρικτών αλλά και αντιπάλων του κ. Μόρσι.

Οι υποστηρικτές της νέας πολιτειακής και πολιτικής εξουσίας είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος την είχε ζητήσει ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να νομιμοποιηθούν να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι των ισλαμιστών.

Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι συνέχιζαν την καθιστική διαμαρτυρία τους στην περιοχή του Νασρ Σίτι, γύρω από ισλαμικό τέμενος.

Το Σάββατο, ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, δεσμεύθηκε να θέσει τέρμα στην καθιστική διαμαρτυρία των ισλαμιστών, επικαλούμενος παράπονα των κατοίκων της περιοχής. Ωστόσο, σημείωσε ότι η λήξη της διαμαρτυρίας θα γίνει δια της «νόμιμης οδού».

Οι συγκρούσεις άρχισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι ισλαμιστές προσπάθησαν να αποκλείσουν βασική οδική αρτηρία και οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν για να τους εμποδίσουν.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Mena, αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας δήλωσε ότι οι ένστολοι επενέβησαν για να χωρίσουν αντίπαλους διαδηλωτές και έκανα χρήση μόνον δακρυγόνων και όχι πραγματικών πυρών.

Ωστόσο, ιατρικές πηγές ανέφεραν σε ανταποκριτές του BBC  ότι πολλά από τα θύματα φέρουν τραύματα από σφαίρες στο στήθος ή στο κεφάλι, τα οποία πιθανότατα τους επέφεραν ελεύθεροι σκοπευτές οι οποίοι βρίσκονταν σε ταράτσες.

Η Εθνική Συμμαχία για την Υποστήριξη της Νομιμότητας, πλατύ σχήμα υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι,  κατέστησαν υπεύθυνο για τους θανάτους τον ίδιο το στρατηγό Σίσι.

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην Αλεξάνδρεια, όπου τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, κάλεσε όλες τις πλευρές να απόσχουν από τη βία και να σεβαστούν το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Γουίλιαμ Χέιγκ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «πλέον είναι η ώρα του διαλόγου και όχι της αντιπαράθεσης».

Είναι ευθύνη των ηγετών όλων των πλευρών να κάνουν βήματα για τη μείωση της έντασης, κατέληξε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μόρσι από την Παρασκευή κρατείται και επισήμως για «συνωμοσία με τη Χαμάς» κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ το 2011, με κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για φόνους στρατιωτών, αξιωματούχων και κρατουμένων.

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου θα κρατηθεί τουλάχιστον για 15 ημέρες για ανάκριση, ενώ το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι ο ισλαμιστής ηγέτης θα μεταφερθεί στις φυλακές Τόραχ, όπου κρατείται και ο επίσης ανατραπείς προκάτοχος του κ. Μόρσι, Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου με αρμοδιότητα τις διεθνείς σχέσεις, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, καταδίκασε την «υπερβολική χρήση βίας» η οποία προκάλεσε θύματα στο Κάιρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή