Συγχαρητήρια Μπους προς Σημίτη για το θέμα του Ιράκ

Οι ΗΠΑ μπορεί να επιτεθούν χωρίς δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2003 07:32
A- A A+

Δεκαπεντάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία είχαν χθες το μεσημέρι Τζωρτζ Μπους και Κώστας Σημίτης, με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος συνεχάρη τον Ελληνα πρωθυπουργό για τον χειρισμό του θέματος του Ιράκ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οι όποιες εξελίξεις, πρέπει να σημειωθούν μέσω του ΟΗΕ», τόνισε ο Κώστας Σημίτης και ζήτησε την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου προς την Αγκυρα, για την επίλυση του Κυπριακού.

«Εάν τα Ηνωμένα Εθνη δεν καταλήξουν σε συμφωνία για να αφοπλίσουν το Ιράκ, θα το κάνει ένας συνασπισμός χωρών», επανέλαβε χθες ο Τζωρτζ Μπους. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα, το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει το σχέδιο απόφασης που υπέβαλε η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πιστεύει πως χρειάζεται ένα δεύτερο ψήφισμα.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Παρίσι, Χάουαρντ Λιντς, προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα θεωρούσε ένα πιθανό βέτο της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ως μη φιλική ενέργεια.

Την ίδια ώρα, επίθεση κατά του γαλλο-γερμανικού μνημονίου, για ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ, εξαπέλυσε ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος χαρακτήρισε παράλογη την ιδέα ότι οι επιθεωρητές θα ανακαλύψουν τα όπλα μαζικής καταστροφής, χωρίς τη συνεργασία της Βαγδάτης.

Ο Καναδάς διένειμε χθες στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εναλλακτικό σχέδιο για τον αφοπλισμό του Ιράκ, το οποίο δίνει διορία στη Βαγδάτη έως τις 28 Μαρτίου για να αποδείξει ότι συμμορφώνεται προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα απειλείται με πόλεμο.

Ο Χανς Μπλιξ, ανακοίνωσε χθες ότι το Ιράκ παρέδωσε ακόμα 100 χειρόγραφα για την καταστροφή απαγορευμένου εξοπλισμού το 1991, καθώς και για μία βόμβα τύπου R-400, εξέλιξη που χαρακτήρισε ως θετική, προσθέτοντας ότι πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών, τόνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από τη Βαγδάτη για την καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ ΙΙ.

Οπως έγινε γνωστό από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, η πρόταση που υπέβαλε χθες η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει την ανάπτυξη 62.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Τουρκία, για έξι μήνες. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να γίνει σήμερα ή αύριο.

Χθες αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, βομβάρδισαν ιρακινές αντιαεροπορικές θέσεις 400 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

Στο Κατάρ βρίσκεται από χθες ο διοικητής του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Τόμι Φρανκς, ο οποίος θα διευθύνει τις επιχειρήσεις σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή