ΟΗΕ : Το απόγευμα η συνεδρίαση του Σ.Α. για το θέμα του Ιράκ

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2003 10:12
UPD:10:17

A- A A+

ΑΝΑΜΕΤΡΩΝΤΑΙ σήμερα το απόγευμα, οι υπέρμαχοι της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, με τους υποστηρικτές της συνέχισης των επιθεωρήσεων.

Η συνεδρίαση αρχίζει στις 17:30' ώρα Ελλάδος και στο τραπέζι του Συμβουλίου βρίσκονται δύο σχέδια απόφασης : Το αμερικανο-βρετανο-ισπανικό, που υποστηρίζεται και από τη Βουλγαρία, δίνει το πράσινο φως για την προσφυγή στη βία και το γαλλο-γερμανο-ρωσικό που στηρίζεται από την Κίνα και τη Συρία και τάσσεται υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων στο Ιράκ, θεωρώντας τον πόλεμο ως την ύστατη επιλογή.

Τα υπόλοιπα έξι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Αγκόλα, Καμερούν, Χιλή, Γουϊνέα, Μεξικό και Πακιστάν), εμφανίζονται αναποφάσιστα, αν και φαίνεται να κλίνουν υπέρ της συνέχισης του έργου των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Η στάση των έξι αναποφάσιστων χωρών μελών θα είναι καθοριστική, αφού για να ληφθεί απόφαση χρειάζονται εννέα ψήφοι, αν δεν ασκηθεί φυσικά βέτο από τα μόνιμα μέλη.

Οι έξι αυτές χώρες βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα υπό πίεση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και η θέση τους είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η απόφαση των «έξι μικρών χωρών», θα ληφθεί στις πρωτεύουσές τους και οι πρεσβευτές τους στα Ηνωμένα Εθνη αναμένεται να ενημερωθούν την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους επανέλαβε πάντως ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη «αν χρειαστεί» να απελευθερώσει μαζί με τους συμμάχους της τη Βαγδάτη και πρόσθεσε ότι το Ιράκ, απαλλαγμένο από το Σαντάμ Χουσεΐν θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα ελευθερίας για τα υπόλοιπα κράτη της Μέσης Ανατολής.

«Ακόμη και με τη χρήση βίας εάν καταστεί απαραίτητη, είμαστε έτοιμοι μαζί με τους συμμάχους μας να απελευθερώσουμε το Ιράκ, να δώσουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να προστατεύσουμε τους φυσικούς πόρους της χώρας από δολιοφθορές», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διακήρυξε μάλιστα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την πρόθεση να αναλάβουν τη διακυβέρνηση του Ιράκ μακροπρόθεσμα, αλλά μόνο για όσο διάστημα είναι κάτι τέτοιο αναγκαίο

Κίνα, Ρωσία και Γερμανία επανέλαβαν πάντως ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εξέφρασαν χθες την αντίθεσή τους στο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ νέο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η θέση της Ρωσίας είναι πολύ γνωστή. Πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτο να υιοθετήσουμε μίαν απόφαση που θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα για την έναρξη πολέμου», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τις συνομιλίες με τον Σρέντερ. «Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με τους συναδέλφους μας, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι καλή λύση», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως η κρίση στο Ιράκ μπορεί να επιλυθεί ειρηνικά. «Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις για τα ποσοστά επιτυχίας, αλλά εξακολουθώ να ελπίζω και αναμένω ότι δεδομένης της καλής θέλησης όλων των πλευρών που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να εξευρεθεί ειρηνική λύση», δήλωσε ο Σρέντερ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανώφ και Τανγκ Τζιαχουάν ζήτησαν σήμερα να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό. «Οι δύο πλευρές συνηγορούν να επιλυθεί η κρίση στο Ιράκ μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα μετά τη συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή