«Έγγραφο για να εξέλθει του αεροδρομίου» στον Σνόουντεν από τις ρωσικές αρχές;

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013 14:48
UPD:18:50
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου ασφαλίζει το χώρο, μετά από τη χορήγηση εγγράφου από τις ρωσικές αρχές στον Έντουαρντ Σνόουντεν, με το οποίο του επιτρέπεται η έξοδος από το χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας και η τυπική είσοδός του στο έδαφος της Ρωσίας

A- A A+

Έγγραφο με το οποίο του επιτρέπεται η έξοδος από το χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας και η τυπική είσοδός του στο έδαφος της Ρωσίας φέρονται να έχουν χορηγήσει στον Έντουαρντ Σνόουντεν οι ρωσικές αρχές, όπως μεταδίδει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Υπηρεσία Ασύλου και Μετανάστευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας τονίζει, σύμφωνα με το έγγραφο, ότι το αίτημα του κ. Σνόουντεν για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου εξετάζεται ήδη, ωστόσο στο μεσοδιάστημα του παραχωρείται το δικαίωμα να διαβεί τα ρωσικά σύνορα, στο βαθμό που δεν υφίσταται κώλυμα από την πλευρά των συνοριακών φρουρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο 30χρονος αμερικανός φυγάς, πρώην συνεργάτης της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) ο οποίος προέβη σε αποκαλύψεις για τα προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ΗΠΑ, έχει υποβάλει αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου από τη Ρωσία και παραμένει εδώ και έναν μήνα εγκλωβισμένος στο χώρο του αεροδρομίου.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Απεγκλωβίζεται από το αεροδρόμιο της Μόσχας ο Σνόουντεν;

Μετά από ένα μήνα παραμονής στο αεροδρόμιο της Μόσχας, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ίσως είναι επιτέλους ελεύθερος να βγει από το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τη Ρωσία την έκδοση του κ. Σνόουντεν για να δικαστεί στην πατρίδα του με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, ο κ. Σνόουντεν πιθανότατα θα εγκαταλείψει το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο «εντός των επόμενων ωρών».

Ωστόσο, ο δικηγόρος Ανατόλι Κουτσερένα, ο οποίος έχει βοηθήσει τον 30χρονο φυγά με την αίτηση ασύλου του και συνομιλεί τακτικά μαζί του, σημείωσε την Τετάρτη το απόγευμα ότι το έγγραφο δεν έχει φθάσει ακόμη στα χέρια του διωκόμενου Αμερικανού και προς το παρόν ο τελευταίος θα παραμείνει στο χώρο του αεροδρομίου.

Ο κ. Κουτσερένα επανέλαβε επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι ο κ. Σνόουντεν δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει άμεσα τη Ρωσία, αντιθέτως θα περιμένει την έκβαση της αίτησης πολιτικού ασύλου την οποία έχει υποβάλει στις ρωσικές αρχές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή