Ο Έντουαρντ Σνόουντεν σκοπεύει να συμμορφωθεί πλήρως προς την απαίτηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει να δίνει στην δημοσιότητα απόρρητα στοιχεία σχετικά με την δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσιογράφο ο οποίος είχε δημοσιεύσει πρώτος ρεπορτάζ βασισμένα σε στοιχεία που είχε αποκαλύψει ο αμερικανός φυγάς.
«Ο κ. Σνόουντεν σκοπεύει να τηρήσει τους όρους που έθεσε η ρωσική κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να μείνει στη Ρωσία», δήλωσε ο Γκλεν Γκρίνγουολντ στην εφημερίδα Μοσκόβσκι Κομσομόλετς.
Η συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς του κ. Σνόουντεν είχε τεθεί ως προϋπόθεση από το ρώσο πρόεδρο για να του χορηγηθεί προσωρινό πολιτικό άσυλο στη χώρα.
Ο 30χρονος φυγάς παραμένει στο χώρο μετεπιβίβασης του διεθνούς αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Ζήτησε άσυλο στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και ο δικηγόρος ο οποίος τον βοήθησε να υποβάλει το αίτημα, Ανατόλι Κουτσέρενα, είχε δηλώσει ότι ο κ. Σνόουντεν αποδέχθηκε τον όρο που είχε θέσει ο κ. Πούτιν να σταματήσει να βλάπτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ μέσω νέων αποκαλύψεων.
Ο κ. Κουτσέρενα είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι ο κ. Σνόουντεν ελπίζει να λάβει μια διαβεβαίωση ότι το αίτημά του εξετάζεται ώστε να μπορέσει να φύγει από το αεροδρόμιο και να αναζητήσει κατάλυμα στην Μόσχα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητεί την έκδοσή του, κατηγορώντας τον για «κατασκοπεία», διότι δημοσίευσε απόρρητες πληροφορίες τις οποίες είχε αποκομίσει εργαζόμενος ως συνεργάτης της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.
Ο κ. Γκρίνγουολντ υπερασπίστηκε την απόφαση του κ. Σνόουντεν να ζητήσει άσυλο στην Ρωσία, την οποία ενέταξε «ανάμεσα σε μια χούφτα χώρες που δεν υποκύπτουν στις απαιτήσεις των ΗΠΑ».
Στο μεταξύ, το γερμανικό παράρτημα της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια ανακοίνωσε ότι ο κ. Σνόουντεν θα λάβει ένα βραβείο διότι αποκάλυψε την κλίμακα της παρακολούθησης των επικοινωνιών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο αμερικανός πληροφορικός θα λάβει το «Whistleblower Prize», το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια από την Διεθνή Διαφάνεια, την Ένωση των Γερμανών Επιστημόνων και το γερμανικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Νομικών Εναντίον των Πυρηνικών Όπλων.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο