«Προσωρινό άσυλο στη Ρωσία» ζήτησε ο Σνόουντεν

Δηλώσεις ρώσου δικηγόρου
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 15:01
UPD:17:16
EPA/Glenn Greenwald/Laura Poitras

Ο αμερικανός φυγάς και πρώην συνεργάτης της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Έντουαρντ Σνόουντεν, παραμένει στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας από τις 23 Ιουνίου.

A- A A+

Προσωρινό άσυλο στη Ρωσική Ομοσπονδία φέρεται να αιτήθηκε ο αμερικανός φυγάς και πρώην συνεργάτης της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με δηλώσεις ρώσου δικηγόρου στο πρακτορείο Reuters την Τρίτη.

Ο καταζητούμενος με κατηγορίες για κατασκοπία στις ΗΠΑ 30χρονος παραμένει στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας από τις 23 Ιουνίου.

Ο δικηγόρος Ανατόλι Κουτσερένα σημείωσε ότι ο κ. Σνόουντεν υπέβαλε τη σχετική αίτηση, αν και τελικός του στόχος παραμένει να ταξιδέψει στη Λατινική Αμερική.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κουτσερένα, ο οποίος θεωρείται φιλικός προς το Κρεμλίνο και διατηρεί επαφές με τον φυγά, στο Γαλλικό Πρακτορείο, η αίτηση του κ. Σνόουντεν έχει υποβληθεί ήδη στις ρωσικές αρχές, μέσω της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Μετανάστευση.

Την πληροφορία επιβεβαιώνει και το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

«Δεν θα αποφασίσει ο Πούτιν»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα είναι το πρόσωπο το οποίο θα αποφασίσει για το εάν ο αμερικανός φυγάς Έντουαρντ Σνόουντεν θα λάβει τελικώς το προσωρινό άσυλο, δήλωσε αργότερα μέσα στην Τρίτη το Κρεμλίνο.

«Εάν ομιλούμε περί προσωρινού ασύλου, δεν πρόκειται για ζήτημα το οποίο αφορά τον πρόεδρο, αλλά την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή