Ένα ηλεκτρονικό δέρμα (e-skin), το οποίο είναι εξαιρετικά λεπτό και εύκαμπτο, ενώ έχει τη δυνατότητα να φωτίζεται κάθε φορά που δέχεται άγγιγμα, σχεδίασαν επιστήμονες του University of California-Berkeley.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Materials, αυξημένη πίεση έχει ως αποτέλεσμα ακόμα πιο έντονο φωτισμό. Το εν λόγω δέρμα είναι πιο λεπτό από ένα φύλλο χαρτιού και αποτελείται από στρώματα πλαστικού και ευαίσθητου στην άσκηση πίεσης ελαστικού.
Μεταξύ των στρωμάτων βρίσκονται αγώγιμη ασημένια μελάνη, οργανικές LED και εξαιρετικά λεπτοί ημιαγωγοί φτιαγμένοι από νανοσωλήνες άνθρακα. Η άσκηση πίεσης στέλνει σήμα μέσα από το ελαστικό, το οποίο στη συνέχεια λαμβάνεται από τις LED, που ακολούθως φωτίζονται, σε κόκκινο, πράσινο, κίτρινο ή μπλε χρώμα.
Πέρα από τις καθαρά ψυχαγωγικές εφαρμογές του εν λόγω ηλεκτρονικού δέρματος, οι δημιουργοί του εκτιμούν πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε «έξυπνες» ταπετσαρίες, συσκευές παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων και στη ρομποτική. Επίσης, θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμο στον χώρο των προσθετικών μελών.
Γενικότερα, στο χώρο της προσθετικής γίνονται πολλές έρευνες πάνω στην ανάπτυξη τεχνητού δέρματος που μπορεί να αντιδρά σε ερεθίσματα (όπως η θερμοκρασία και η πίεση), είναι εύκαμπτο μπορεί να «αυτοθεραπεύεται».
Σε επίπεδο ρομποτικής, ένα εξελιγμένο είδος τεχνητού δέρματος θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ρομπότ- «ανδροειδών», που είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τις μεταβολές που σημειώνονται στο περιβάλλον τους.