Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή για το Ιράκ, μετά από αίτημα του προέδρου του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ελληνική προεδρία, οφείλουν να ανταποκριθούν σε μία αποτελεσματική παρέμβαση για να διασφαλιστεί η ειρήνη, παρά το γεγονός ότι οι προϋποθέσεις είναι αρνητικές», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ στη δευτερολογία του, σημείωσε :
«Η Ελλάδα δεν καθορίζει τη θέση της με βάση το τι λένε Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες. Εχει τα δικά της συμφέροντα. Εχουμε ανοιχτό το θέμα της Κύπρου και της υφαλοκρηπίδας. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε τους δικούς μας μοχλούς πίεσης και αντίδρασης».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι η ελληνική προεδρία μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει το πρώτο θετικό βήμα που έγινε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διασφαλίσουμε όλοι μαζί, όπως είπε, ξεκάθαρη θέση για την ειρήνη και τη δημοκρατία.
«Μεγάλες οι ευθύνες της Ελλάδας, αν συνεχίσει τη σημερινή ρότα που ακολουθεί με ευθύνη της κυβέρνησης και την ανοχή της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ζήτησε την έξοδο της χώρας μας από τις προετοιμασίες για τον πόλεμο.
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αναλάβει δυναμικές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και να εγκαταλείψει τον ρόλο του «ουδέτερου», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο Γ. Παπανδρέου από την Ουάσινγκτον
«Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κάνει κάθε κίνηση για την ειρηνική επίλυση», δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου από την Ουάσινγκτον, όπου είχε συνομιλίες ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής τρόϊκας, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, Κοντολίζα Ράϊς.
Την ανάγκη συμμόρφωσης του Σαντάμ Χουσεΐν, με τις απαιτήσεις του ψηφίσματος 1441, επεσήμαναν οι κύριοι Πάουελ και Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση διάρκειας 90 λεπτών που είχαν στο State Department.
Ο Ελληνας υπουργός εξήγησε τις διαφορετικές προσεγγίσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ζήτημα του Ιράκ, ως φυσική απόρροια της δημοκρατικής λειτουργίας των ελεύθερων κρατών.
Το Ιράκ, συμφώνησε κατ' αρχήν να καταστρέψει τους πυραύλους Αλ Σαμούντ ΙΙ, που διαθέτει και τα υλικά τους, όπως απαιτούν οι επιθεωρητές όπλων, αλλά χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις, όπως δήλωσε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. Νωρίτερα χθες η Βαγδάτη είχε ανακοινώσει ότι θα απαντήσει εντός 48 ωρών, στο αίτημα των επιθεωρητών.
Συνομιλία Μπους, Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζωρτζ Μπους, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την επίλυση της κρίσης στο Ιράκ, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις επί των δύο κειμένων που έχουν κατατεθεί. Του σχεδίου ψηφίσματος που υπέβαλαν Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Μαδρίτη και του μνημονίου Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας.
Ανοιχτό άφησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, το ενδεχόμενο να ασκήσει η χώρα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Η Μόσχα, θα μπορούσε να κάνει χρήση του βέτο στα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να διαφυλάξει την παγκόσμια ειρήνη, εφ' όσον αυτό θα κρινόταν απαραίτητο», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, αποφεύγοντας πάντως να συνδέσει ευθέως το ενδεχόμενο του βέτο με την κρίση που έχει ξεσπάσει στα Ηνωμένα Εθνη για το Ιράκ.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, πρόσθεσε, ότι κατά την άποψή δεν είναι απαραίτητη μία νέα απόφαση του ΟΗΕ για το θέμα του Ιράκ.
Ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, στην αναφορά του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, κάνει λόγο για περιορισμένα αποτελέσματα στον τομέα συνεργασίας εκ μέρους της Βαγδάτης.
Η θέση της Τουρκίας
Το τουρκικό κοινοβούλιο αποφάσισε να αναβάλει για αύριο τη συζήτηση για ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Τουρκία, καθώς σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Χθες, αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά, έπληξαν στόχους της ιρακινής αεράμυνας στο Βόρειο Ιράκ. Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του αμερικανικού στόλου, την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην περιοχή του Κόλπου και έκτο αεροπλανοφόρο, το αεροπλανοφόρο «Νίμιτς».
Παραίτηση Αμερικανού διπλωμάτη
Την παραίτησή του από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, υπέβαλε ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζων Μπρέϊντι Κίσλινγκ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην πολιτική της κυβέρνησής του στο θέμα του Ιράκ.
Η εφημερίδα New York Times, δημοσιεύει επιστολή του διπλωμάτη, στην οποία γίνεται λόγος για καταστρατήγηση της διεθνούς νομιμότητας από την πλευρά της Ουάσινγκτον.