Βακτήρια του εντέρου ευθύνονται και για το λέμφωμα

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 11:19
UPD:16:06
Shutterstock
A- A A+

Σε συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου βρίσκεται η αιτία της πρόκλησης λεμφώματος, της πιο συνηθισμένης μορφής αιματολογικού καρκίνου που ξεκινά από τα λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού και προσβάλλει κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου UCLA στην Καλιφόρνια, κάποιοι τύποι βακτηρίων αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από λέμφωμα, το οποίο παρουσιάζεται λόγω μετάλλαξης σε ένα λεμφοκύτταρο που πολλαπλασιάζεται ταχύτερα από το φυσιολογικό και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και έδειξε ότι εκείνα που πάσχουν από αταξία – τηλεαγγειεκτασία, μια γενετική πάθηση που συνδέεται άμεσα με το λέμφωμα, ζουν περισσότερο αν στον οργανισμό τους υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα βακτήρια.

Η ανακάλυψη αυτή τους οδήγησε στη δημιουργία ενός λεπτομερούς καταλόγου που περιλαμβάνει τους βακτηριακούς τύπους που ευθύνονται για το λέμφωμα ή προστατεύουν από την εμφάνισή του.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Research, ο κατάλογος αυτός θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη συνδυαστικών θεραπειών που θα καταπολεμούν τα βακτήρια που ενισχύουν την εμφάνιση καρκίνου, καθώς επίσης για την αύξηση του πληθυσμού των προβιοτικών, δηλαδή των φιλικών προς τον οργανισμό βακτηρίων που προστατεύουν από την ασθένεια.

Μελέτες που είχαν διεξαχθεί τα προηγούμενα χρόνια, έδειξαν ότι ορισμένοι τύποι βακτηρίων επηρεάζουν κάποιες μορφές καρκίνου (εντέρου, στομάχου, ήπατος), ωστόσο οι επιστήμονες γνώριζαν ελάχιστα στοιχεία για αυτούς και τη σχέση που έχουν με το λέμφωμα.

«Η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα βακτήρια του εντέρου και την εμφάνιση λεμφώματος», είπε ο Robert Schiestl, καθηγητής παθολογίας και εργαστηριακής ιατρικής και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας. «Δεδομένου ότι το σύνολο των βακτηρίων που κατοικούν στο έντερο μπορεί να υποστεί μεταβολές, τα αποτελέσματα υπόσχονται πολλά σε ό,τι αφορά το λέμφωμα, καθώς και άλλες ασθένειες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή