Αποφασίζει η Βουλή για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ περί Εξεταστικής για την ΕΡΤ

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 10:18
UPD:11:24
A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ΕΡΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις «άκρως επιζήμιες για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις, παντός υπευθύνου που σχετίζονται με την απόπειρα βίαιης κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε. και την παρεμπόδιση λειτουργίας και εκπομπής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Επικράτεια».

Την πρόταση υπογράφει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος (και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Γ. Μιχελογιαννάκης) με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις 17:00 και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι για αύριο Παρασκευή έχει επίσης προγραμματιστεί η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση».

Προθεσμία στους εργαζομένους έδωσε ο Π. Καψής

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής είχε χθες νέα συνάντηση με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, στους οποίους έδωσε προθεσμία λίγων ημερών για να αποκαταστηθεί η ελεύθερη πρόσβαση στο ραδιομέγαρο, να είναι εφικτή η εκπομπή σήματος από τις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής και παράλληλα να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη 2.000 θέσεων εργαζομένων για το μεταβατικό φορέα.

Όπως δήλωσε ο κ. Καψής, αν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι να είναι ελεύθερη η είσοδος στο ραδιομέγαρο, θα υπάρξει ένα «πρόχειρο δελτίο ειδήσεων» πριν το μεταβατικό στάδιο μέχρι την προκήρυξη των 2.000 θέσεων και εφόσον αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι, την ερχόμενη Τετάρτη θα κατατεθεί σχετική τροπολογία για το πλαφόν των αποζημιώσεων των δημοσιογράφων και του προσωπικού της ΕΡΤ.

Εργαζόμενοι ΕΡΤ: Μεθόδευση ενός σκηνικού εμπαιγμού και πίεσης

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ κατηγορούν την κυβέρνηση για επικοινωνιακούς ελιγμούς και μεθόδευση ενός «σκηνικού εμπαιγμού και πίεσης».

«Οι επικοινωνιακοί ρόλοι εναλλάσσονται με "δεξιοτεχνία" από τους κυβερνώντες. Από τον "σκληρό" Στουρνάρα που περιόριζε τις "γενναιόδωρες" αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ, όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, περάσαμε στον "συναινετικό" Παντελή Καψή, που δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Σχολιάζοντας την χθεσινή απόσυρση του άρθρου που είχε συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο σχετικά με τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ, υπογραμμίζουν πως το άρθρο αυτό «γίνεται "το καρότο και το μαστίγιο" για το μόνο που τελικά φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση: Ο έλεγχος του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος και της ενημέρωσης».

Παράλληλα, σημειώνουν πως «το μαύρο και οι απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ δεν ήταν μόνο παράνομες και αυθαίρετες πράξεις, αλλά κυρίως εκδικητικές», επαναλαμβάνοντας πως οι εργαζόμενοι «επειδή θέλουν να βρεθεί λύση που δεν αποσκοπεί στην "εξόντωσή" τους, συνεχίζουν να καλούν σε πραγματικό διάλογο επί πραγματικών προτάσεων».ς προσεχείς ημέρες θα προγραμματίζονται γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων για να καθορίσουν τη στάση τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή