Στο νοσοκομείο περνά τα 95α γενέθλιά του ο Μαντέλα

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 08:03
UPD:08:40
REUTERS/MIKE HUTCHINGS

Μηνύματα στήριξης στον Νέλσον Μαντέλα έξω από το νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύεται ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, στην Πρετόρια.

A- A A+

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 95ων γενεθλίων του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος παραμένει στο νοσοκομείο, διοργανώνονται σήμερα στη Νότια Αφρική.

Σε ανακοίνωσή της η νοτιοαφρικανική Προεδρία αναφέρει η κατάσταση της υγείας του Μαντέλα βελτιώνεται.

Ο νυν νοτιοαφρικανός πρόεδρος, Τζέικομπ Ζούμα, δήλωσε ότι «ο Μαντέλα παραμένει σε νοσοκομείο στην Πρετόρια, αλλά οι γιατροί του έχουν επιβεβαιώσει ότι η υγεία του βελτιώνεται σταθερά».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Στο νοσοκομείο κλείνει τα 95 γενέθλια του ο Μαντέλα

Εκατοντάδες συμπατριώτες του Νέλσον Μαντέλα, συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο της Πρετόρια, να του ευχηθούν για τα 95 γενέθλια του. Ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής νοσηλεύεται στην εντατική από τις 8 Ιουνίου και σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει σταθερή βελτίωση.

Η ημέρα των γενεθλίων του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής καθιερώθηκε το 2009 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα τιμήσει την ημέρα αυτή και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα μιλήσουν για την προσωπικότητα και τους αγώνες του νοτιοαφρικανού ηγέτη ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ αιδεσιμότατος Τζέσι Τζάκσον, ο τραγουδιστής και ακτιβιστής Χάρι Μπελαφόντε και ο στενός φίλος του Μαντέλα, Άντριου Μλαγκένι.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ν. Αφρική: Ετοιμασίες για τα γενέθλια του Ν. Μαντέλα

95 έργα τέχνης με το πρόσωπο του Νέλσον Μαντέλα, όσα και τα χρόνια ζωής που συμπληρώνει ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης. Έστω κι αν η υγεία του παραμένει σ' εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση οι πολίτες της χώρας γιορτάζουν. Μία έκθεση με αφίσες του Νέλσον Μαντέλα άνοιε τις πύλες της στη Πρετόρια. Αποτελεί επιλογή μεταξύ 700 πορτραίτων 70 καλλιτεχνών απ' όλον τον κόσμο.

«Ο εορτασμός αυτός συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τον πρόεδρο Μαντέλα και την οικογένειά του», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, τονίζοντας ότι πρόκειται για «έναν από τους γίγαντες του 20ού αιώνα και ένα εξαιρετικό άνθρωπο που συνεχίζει να εμπνέει τον κόσμο με τη ζωή του και το παράδειγμα θάρρους, συμπόνιας και αφοσίωσης στη δικαιοσύνη».

Ευχές από τον Ομπάμα

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ευχές για τα γενέθλια του Μαντέλα απέστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Εκ μέρους της οικογένειάς μας και του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, η Μισέλ κι εγώ στέλνουμε τις θερμότερες ευχές μας και τις προσευχές μας στον Νέλσον Μαντέλα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Η οικογένειά μας συγκινήθηκε πολύ από την επίσκεψή μας στο πρώην κελί του Μαντίμπα στο νησί Ρόμπεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στη Νότια Αφρική», σημειώνει ο κ. Ομπάμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή