Κόσμος
Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 08:03

Στο νοσοκομείο περνά τα 95α γενέθλιά του ο Μαντέλα

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 95ων γενεθλίων του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος παραμένει στο νοσοκομείο, διοργανώνονται σήμερα στη Νότια Αφρική.

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 95ων γενεθλίων του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος παραμένει στο νοσοκομείο, διοργανώνονται σήμερα στη Νότια Αφρική.

Σε ανακοίνωσή της η νοτιοαφρικανική Προεδρία αναφέρει η κατάσταση της υγείας του Μαντέλα βελτιώνεται.

Ο νυν νοτιοαφρικανός πρόεδρος, Τζέικομπ Ζούμα, δήλωσε ότι «ο Μαντέλα παραμένει σε νοσοκομείο στην Πρετόρια, αλλά οι γιατροί του έχουν επιβεβαιώσει ότι η υγεία του βελτιώνεται σταθερά».

Η ημέρα των γενεθλίων του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής καθιερώθηκε το 2009 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα τιμήσει την ημέρα αυτή και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα μιλήσουν για την προσωπικότητα και τους αγώνες του νοτιοαφρικανού ηγέτη ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ αιδεσιμότατος Τζέσι Τζάκσον, ο τραγουδιστής και ακτιβιστής Χάρι Μπελαφόντε και ο στενός φίλος του Μαντέλα, Άντριου Μλαγκένι.

«Ο εορτασμός αυτός συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τον πρόεδρο Μαντέλα και την οικογένειά του», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, τονίζοντας ότι πρόκειται για «έναν από τους γίγαντες του 20ού αιώνα και ένα εξαιρετικό άνθρωπο που συνεχίζει να εμπνέει τον κόσμο με τη ζωή του και το παράδειγμα θάρρους, συμπόνιας και αφοσίωσης στη δικαιοσύνη».

Ευχές από τον Ομπάμα

Ευχές για τα γενέθλια του Μαντέλα απέστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Εκ μέρους της οικογένειάς μας και του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, η Μισέλ κι εγώ στέλνουμε τις θερμότερες ευχές μας και τις προσευχές μας στον Νέλσον Μαντέλα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Η οικογένειά μας συγκινήθηκε πολύ από την επίσκεψή μας στο πρώην κελί του Μαντίμπα στο νησί Ρόμπεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στη Νότια Αφρική», σημειώνει ο κ. Ομπάμα.