Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 10:53
UPD:15:06
Eurokinissi
A- A A+

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε και νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο μετά από τις σχετικές παρατηρήσεις βουλευτών.

Αργότερα, απαντήσεις στην κριτική του βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Κακλαμάνη για «θλιβερή εικόνα» της κυβέρνησης και απουσία των υπουργών από τη Βουλή, έδωσαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι υπουργοί απουσίαζαν από την αίθουσα της Ολομέλειας επειδή επεξεργάζονταν τις αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο και «όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να είμαστε σε δύο μέρη ταυτόχρονα».

Και ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι ήταν επί έξι ώρες στη Βουλή και όταν βγήκε έξω για να συνεννοηθεί για θέματα του νομοσχεδίου ο Ν. Κακλαμάνης έκανε τις επικριτικές δηλώσεις. «Αυτό δεν είναι πραγματικό, δεν είναι αληθινό», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Γ. Στουρνάρας εξήγησε στον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Μαριά ότι τα μέλη της τρόικας και ο Χ. Ράιχενμπαχ απαλλάσσονται από φόρους γιατί είναι φορολογικοί κάτοικοι άλλων χωρών και δεν πρέπει να φορολογούνται δύο φορές.

Απάντησε επίσης στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτο που πρότεινε όλα τα εισοδήματα να εντάσσονται σε μία ενιαία κλίμακα φόρου, ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει «σε μία πλήρως ισορροπημένη οικονομία». Ανέφερε ακόμη, απαντώντας σε παρατήρηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη, ότι τα άτομα με 80% αναπηρία απαλλάσσονται από το φόρο, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που λέει ότι το δημόσιο χάνει πολλά δισ. επειδή δεν υπάρχει ηλετρονική απόδοση του ΦΠΑ.

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Ν. Δένδιας ανέπτυξε την τροπολογία του υπουργείου του για θέματα που αφορούν την μεταναστευτική πολιτική και περιλαμβάνουν την αξιοποίηση επιτυχόντων του ΑΣΕΠ πριν από το 2007 για την στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου και την δυνατότητα φιλοξενίας ευάλωτων ατόμων στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής.

Στους δήμους το 10% των δημοτικών αστυνομικών

Σε ό,τι αφορά τη δημοτική αστυνομία, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, διευκρίνισε το πρωί ότι το 10% των δημοτικών αστυνομικών θα παραμείνει στους δήμους και οι δήμαρχοι θα αποφασίσουν σε ποιες υπηρεσίες θα αξιοποιήσουν το προσωπικό αυτό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το υπόλοιπο 90% θα καλύψει κυρίως ανάγκες τις ΕΛ.ΑΣ. -θα ενισχυθεί μεταξύ άλλων η πεζή περιπολία- αλλά και των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Μιχελάκης υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κυβέρνησης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η δημοτική αστυνομία δεν μπορούσε να συμβάλει στην ασφάλεια των πόλεων, καθώς δεν ήταν εκπαιδευμένη για κάτι τέτοιο και δεν οπλοφορούσε.

Άφησε ακόμη αιχμές για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση των δομών των δήμων, η οποία, όπως είπε, «έπρεπε να έχει γίνει από πέρυσι το χειμώνα και δεν έχει γίνει».

Ο κ. Μιχελάκης παραδέχθηκε ότι «κάθε οριζόντια περικοπή είναι και άδικη και λανθασμένη» και δεσμεύτηκε ότι «είναι οι τελευταίες οριζόντιες περικοπές με την προϋπόθεση ότι οι δήμοι θα προχωρήσουν επιτέλους στην αξιολόγηση των δομών».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος του σωματείου δημοτικών αστυνομικών Αθήνας, Απόστολος Κόσσυβας ζήτησε να αντικατασταθεί στο σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου η λέξη «διαθεσιμότητα» με τη λέξη «κινητικότητα», τονίζοντας ότι η απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών δεν κατοχυρώνεται με τις σημερινές προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου.

Ο υπουργός απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει άμεση μετακίνηση χωρίς να υπάρξει έλεγχος προσόντων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας αλλαγής στο πολυνομοσχέδιο, η συζήτηση επί του οποίου συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή και αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη σχετική ψηφοφορία.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή