Γαλλία: Το σιδηροδρομικό δυστύχημα «δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος»

Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013 11:05
UPD:19:54
REUTERS/HANDOUT

Εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας κοντά στη γαλλική πρωτεύουσα κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους.

A- A A+

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Μπρετινί-σιρ-Ορζ, κοντά στο Παρίσι, στο οποίο βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι 30, δεν οφείλεται «σε ανθρώπινο λάθος», δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κιβιλιέ στο RTL.

«Ευτυχώς ο μηχανοδηγός είχε εξαιρετικά αντανακλαστικά και ενεργοποίησε το συναγερμό αμέσως, αποφεύγοντας έτσι τη σύγκρουση με τρένο  που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και το οποίο ήταν υπόθεση δευτερολέπτων να πέσει πάνω στα βαγόνια που εκτροχιάζονταν. Δεν πρόκειται συνεπώς για ανθρώπινο λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέσσερα βαγόνια του τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Λιμόζ εκτροχιάστηκαν και το ένα ανατράπηκε. Ο συρμός μετέφερε 370 επιβάτες.

Εκτροχιασμός τρένου κοντά στο Παρίσι

Η αμαξοστοιχία τύπου intercity είχε μόλις εξέλθει από τον αστικό ιστό του Παρισιού κατευθυνόμενη προς τη Λιμόζ, όταν εκτροχιάστηκε, προσκρούοντας στην πλατφόρμα του σταθμού Μπρετινί Σουρ Ορζ.

Έρευνες για τα αίτια

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε στον τόπο του δυστυχήματος, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν τρεις ξεχωριστές έρευνες, μία από τις αστυνομικές αρχές, μία από το υπουργείο Μεταφορών και μία ακόμα από την εθνική αρχή σιδηροδρόμων, SNCF.

«Έχω πάρει πολλές φορές στη ζωή μου το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας από το Παρίσι στη Λιμόζ. Πρέπει να μάθουμε όλη την αλήθεια», είπε.

Ενός λεπτού σιγή σε όλους τους συρμούς και τους σταθμούς

Στις 12 το μεσημέρι οι Γάλλοι τίμησαν στις 12 το μεσημέρι τη μνήμη αυτών που έχασαν τη ζωή τους με ενός λεπτού σιγή, που τηρήθηκε σε όλους τους συρμούς και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Το δυστύχημα αμαύρωσε την χθεσινή πρώτη μέρα της μεγάλης εξόδου για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Μηνύματα συμπαράστασης από Μ. Σουλτς - Ζ. Μπαρόζο

Τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του δυστυχήματος εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Προς μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα το νέο του δυστυχήματος στο Μπρετινί-συρ-Ορζ», έγραψε στο μήνυμά του ο κ. Σουλτς, προσθέτοντας: «εξ ονόματος του Ευρωκοινοβουλίου απευθύνω τα πλέον ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της τραγωδίας κι εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

«Την παραμονή της εθνικής σας εορτής, οι σκέψεις μου στρέφονται προς όλους τους Γάλλους πολίτες στις δύσκολες τούτες κι επώδυνες στιγμές», ανέφερε.

Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απέστειλε με τη σειρά του μήνυμα συμπαράστασης στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ χθες βράδυ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή