Βουλή: Εναντίωση αντιπολίτευσης, παρατηρήσεις από συμπολίτευση για το πολυνομοσχέδιο

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013 21:11
UPD:21:19
EUROKINISSI

Ο Χρήστος Σταϊκούρας (αριστερά) και ο Γιάννης Μιχελάκης στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

A- A A+

Την εναντίωση της αντιπολίτευσης αλλά και κριτικές παρατηρήσεις από βουλευτές της συμπολίτευσης συνάντησε επί των άρθρων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Κατόπιν αρκετών παρατηρήσεων για την ανάγκη βεβαίωσης της απορρόφησης των δημοτικών αστυνομικών στις δομές της ΕΛ.ΑΣ., υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος παρέπεμψε σε προσεχές προεδρικό διάταγμα την εξασφάλιση των δημοτικών αστυνομικών σε ειδική υπηρεσία της Αστυνομίας, κατόπιν αξιολόγησης.

Ο κ. Μιχελάκης σημείωσε πως μια σειρά από νομοθετικές προβλέψεις του παρελθόντος (άοπλη θητεία, επεμβάσεις μονάχα συνοδεία αστυνομικού της ΕΛ.ΑΣ. κ.ά.) στερούσαν από την δημοτική αστυνομία την δυνατότητα να παίξει το ρόλο που επιθυμούσαν από αυτήν οι πολίτες.

«Επειδή θα ενισχυθεί η ΕΛ.ΑΣ. με τους ανθρώπους αυτούς, θα εξοπλιστούν και θα εκπαιδευτούν και θα πετύχουμε με τον τρόπο αυτό τον “αστυνομικό της γειτονιάς” και την πεζή περιπολία που σήμερα λείπει», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.

Κατά τα άλλα, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάστηκε κυρίως στα άρθρα που προβλέπουν την διαθεσιμότητα και στη συνέχεια τις απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κατόπιν διάλυσης των δομών στις οποίες εκείνοι εργάζονταν.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο 90, το οποίο δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τον οικείο υπουργό, να καταργεί ή να συστήνει θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα, σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ και άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Η πρόβλεψη του άρθρου που θέλει τις αποφάσεις αυτές να λαμβάνονται κατόπιν εισήγησης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης μετά από τεκμηρίωση που θα στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης, δεν απέτρεψε την αντιπολίτευση από το να καταγγείλει τις «υπερεξουσίες» που δίνονται στους υπουργούς.

«Είναι δυνατόν να καταργούνται όλοι οι κλάδοι με υπουργική απόφαση;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ τον «προσωποπαγή χαρακτήρα της νέας διοίκησης» στηλίτευσε ο Δ. Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ).

Άλλα κορυφαία σημεία κριτικής αποτελούν το άρθρο 103, όπου δίνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αρμοδιότητα καθορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθώς και οι ρυθμίσεις για τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων έναντι άκυρης απόλυσης εργαζομένου, τις οποίες ο αρμόδιος υπουργός, Χ. Αθανασίου απέδωσε στην ανάγκη ταχύτερης απόδοσης δικαιοσύνης.

Η ΔΗΜΑΡ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, για το ύψος της οποίας δήλωσε πως καταψηφίζει το νέο φορολογικό κώδικα.

Το νομοσχέδιο ωστόσο συναντά και έντονη κριτική και από την συμπολίτευση. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, προσέθεσε και τη δική του διαφωνία στην διαμαρτυρία που εξέφρασε χθες η αντιπολίτευση για την ποινική ασυλία που δίνεται στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ αργότερα και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επικύρωσε τη διαφωνία αυτή.

«Αντιλαμβάνομαι την απαλλαγή από αστική ευθύνη για κάποιον που εκτελεί εντολές της κυβέρνησης. Γιατί όμως και από την ποινική; Αποκλείεται στο μέλλον να έρθει κάποιος καλός κύριος και να σας φέρει αποδεικτικά στοιχεία ότι ως μέλος του Ταμείου και στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης μιας τράπεζας, έλαβε δώρα και ενήργησε ενάντια σε διατάξεις του ποινικού κώδικα με βάση τις οποίες κάποιοι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή; Αν δεν αλλάξει αυτό, θα μας αναγκάσετε να καταψηφίσουμε το άρθρο και μαζί με τα ξερά θα πάνε και τα χλωρά», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.

«Μεταρρύθμιση σημαίνει σχεδιασμός από το μηδέν και όχι η κατάργηση ολόκληρων υπηρεσιών, στελεχωμένων κρυστάλλινα από το ΑΣΕΠ», παρατήρησε ο Γ. Καρασμάνης (ΝΔ).

Τη διαφωνία της για τις διατάξεις που καταργούν συγκεκριμένους κλάδους της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ), μαζί με τη δυσφορία της για την απουσία του υπουργού Παιδείας από την συζήτηση στην Επιτροπή.

«Αφήνουμε μια περιοχή της Ελλάδας όπως τα Γιάννενα με μακραίωνη παράδοση στην αργυροχρυσοχοΐα, χωρίς ειδικευμένους τεχνίτες. Το ίδιο συμβαίνει με τουριστικές περιοχές όπως η Κέρκυρα και η Ρόδος που χρειάζονται ψυκτικούς. Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους, πως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν μπορεί να στηρίζεται σε γιατρούς, δικηγόρους και οικονομολόγους», ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής.

«Θα στείλετε κορίτσια που σπουδάζουν αισθητικοί να κάνουν τον μηχανικό με ένα κατσαβίδι; Είναι δυνατόν να συζητάμε έτσι τη διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης;», αναρωτήθηκε σχετικά και ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

Απέναντι στον εισηγητή της ΝΔ Αποστόλη Βεζυρόπουλο που εκθείασε το νομοσχέδιο, ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή) υπενθύμισε πως ο εισηγητής της ΝΔ υπήρξε συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ στο δημόσιο τομέα και πράττει τα ακριβώς αντίθετα απ' όσα υπερασπιζόταν τόσα χρόνια. «Υπερασπίζεστε ένα νομοσχέδιο που διώχνει συλλήβδην τους δημοτικούς αστυνομικούς και λέτε τώρα στους βάνδαλους, μπείτε στα σχολεία και σπάστε», παρατήρησε.

«Τα μέτρα αυτά συνολικά αντιστοιχούν στην επίθεση που δέχεται σήμερα η εργατική τάξη και η εργατική οικογένεια», παρατήρησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Όλη η ουσία είναι πώς θα γίνει πιο φθηνό το εργατικό δυναμικό για να διευκολυνθεί η ανταγωνιστικότητα», σημείωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή