Ιταλία: Ώρα αποφάσεων για την Κεντροδεξιά

Νέες προστριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεργασίας
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 19:00
UPD:19:26
REUTERS/ALESSANDRO BIANCHI

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας έβγαλαν σακάκια και γραβάτες (η υποχρεωτική ένδυση για τους άνδρες στην Βουλή και στην Γερουσία), αμέσως μετά την ψηφοφορία. Στην συνέχεια βγήκαν από το μέγαρο της Βουλής και προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία, στην πλατεία Μόντε Τσιτόριο.

A- A A+

Σε μονοήμερη παύση εργασιών βρίσκονται έως την Τετάρτη το βράδυ η Βουλή και η Γερουσία της Ιταλίας, προκειμένου η κοινοβουλευτική ομάδα της Κεντροδεξιάς να εξετάσει «την σοβαρότατη κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να επισπεύσει την διαδικασία εξέτασης της υπόθεσης Μπερλουσκόνι - Μέντιασετ», η οποία πλέον πρόκειται να γίνει την 30ή Ιουλίου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, στην οποία ο αρχηγός του κεντροδεξιού συνασπισμού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατηγορείται για φορολογική απάτη, ήταν αρχικώς προγραμματισμένο να εξετασθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Το γεγονός έχει προκαλέσει νέες τριβές και κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας Κεντροαριστεράς - Κεντροδεξιάς - Κέντρου.

Στην εξέλιξη αναφέρθηκαν στελέχη της παράταξης του κ. Μπερλουσκόνι, τα οποία επισήμαναν ότι «δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να εμποδίσουν τις εργασίες του κοινοβουλίου». Η απόφαση ελήφθη με την υποστήριξη του κεντροδεξιού κόμματος Λαός της Ελευθερίας, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα και της κεντρώας Επιλογής Πολιτών του Μάριο Μόντι.

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία και η Λέγκα του Βορρά.

Μάλιστα, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας έβγαλαν σακάκια και γραβάτες (η υποχρεωτική ένδυση για τους άνδρες στην Βουλή και στην Γερουσία), αμέσως μετά την ψηφοφορία.

Στην συνέχεια βγήκαν από το μέγαρο της Βουλής και προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία, στην πλατεία Μόντε Τσιτόριο.

Αρχικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κεντροδεξιάς, Ρενάτο Μπρουνέτα, ζητούσε τριήμερη παύση των εργασιών του κοινοβουλίου. Κατόπιν μείωσε το χρονικό διάστημα σε δύο και τελικώς σε μία ημέρα.

Στο μεταξύ, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο Μπέπε Γκρίλο ζήτησε «να βγει η Βουλή από το τέλμα και την απραξία» ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές.

«Είναι μια απόλυτη ήττα. Η κυβέρνηση φτιάχνει νομοθετικά διατάγματα και η βουλή και η γερουσία απλώς τα επικυρώνουν», τόνισε ο ιταλός πολιτικός και ηθοποιός.

«Αν δεν μπορεί να γίνει κάτι, τότε ας στήσουμε και πάλι κάλπες», πρόσθεσε ο κ. Γκρίλο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατά τον κ. Γκρίλο «ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε μία κανονική χώρα δεν θα είχε εκλεγεί καν βουλευτής».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή