Αίγυπτος: Ένταλμα σύλληψης του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Διαταγή για συλλήψεις και των ηγετών του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 14:02
UPD:17:51
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, Μοχάμεντ Μπαντίε, κατηγορείται για «υποκίνηση βίαιων πράξεων» σε ό,τι αφορά τα γεγονότα της Δευτέρας έξω από το κτήριο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, όπου έχασαν τη ζωή τους 55 άνθρωποι, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της; Αιγύπτου, MENA.

A- A A+

Ένταλμα σύλληψης του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, Μοχάμεντ Μπαντίε, εξέδωσε την Τετάρτη το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας.

Ο κ. Μπαντίε κατηγορείται για «υποκίνηση βίαιων πράξεων» σε ό,τι αφορά τα γεγονότα της Δευτέρας έξω από το κτήριο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, όπου έχασαν τη ζωή τους 55 άνθρωποι, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της; Αιγύπτου, MENA.

Διαταγή εκδόθηκε και για τη σύλληψη άλλων ηγετικών στελεχών της Αδελφότητας, μεταξύ αυτών του υπαρχηγού της, Μαχμούντ Εζάτ και των κομματικών ηγετών του πολιτικού βραχίονά της, Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, Εσάμ Ελ Εριάν και Μοχάμεντ Ελ Μπελτάτζι.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Χιλιάδες υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συμμετέχουν σε αγρυπνία κοντά σε τέμενος στο βορειοανατολικό Κάιρο, απαιτώντας την επαναφορά του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, στον προεδρικό θώκο.

Διώξεις κατά 200 για τα αιματηρά γεγονότα της Δευτέρας

Εξάλλου, η αιγυπτιακή δικαιοσύνη άσκησε την Τετάρτη ποινικές διώξεις σε βάρος περίπου 200 ατόμων, μεταξύ άλλων για «φόνο» και για «παρακίνηση σε βία», μετά τις συγκρούσεις κατά τις οποίες βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 55 άνθρωποι την Δευτέρα στο Κάιρο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστική πηγή.

Οι κατηγορούμενοι πρόκειται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση τις προσεχείς 15 ημέρες, διαρκούσης της έρευνας. Διώκονται επίσης για «παράνομη οπλοφορία» και για «διατάραξη της τάξης και ασφάλειας».

Δικαστική πηγή είχε δηλώσει την Τρίτη ότι περίπου 650 άτομα, τα οποία κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να εισέλθουν διά της βίας στο αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, ανακρίθηκαν στο πλαίσιο της εξελισσόμενης έρευνας για τα αιματηρά επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και ανδρών της αστυνομίας και του στρατού.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κατηγορεί τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες ότι άνοιξαν πυρ και καταγγέλλει «σφαγή», ενώ ο στρατός έκανε λόγο περί ανταπόδοσης πυρών έπειτα από επίθεση «ένοπλων τρομοκρατών».

Ο απολογισμός των αρχών φθάνει τους 55 νεκρούς και τους 435 τραυματίες.

Ο μεταβατικός πρόεδρος, Άντλι Μανσούρ, από την πλευρά του, διέταξε την διεξαγωγή έρευνας.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες συγκρότησης κυβέρνησης

Ο νεοδιορισθείς μεταβατικός πρωθυπουργός, Χάζεμ Ελ Μπεμπλάουι, συνεχίζει από την πλευρά του τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, εν μέσω ενός κλίματος δυσπιστίας από τους υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και ανοικτής εχθρότητας από τους ισλαμιστές.

Σε μια προσπάθεια να επικρατήσει ένας συμφιλιωτικός τόνος, ο κ. Μπεμπλάουι τόνισε ότι θα προτείνει «ορισμένα υπουργεία» σε στελέχη του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, πολιτικού βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων και του ισλαμιστικού σαλαφιστικού κόμματος Αλ Νουρ.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία του απορρίφθηκε από την Αδελφότητα, η οποία δηλώνει ότι δεν αποδέχεται κανένα νομικό ή πολιτικό αποτέλεσμα της επέμβασης του στρατού.

Επικρίσεις έναντι των κινήσεων του κ. Μπεμπλάουι διατύπωσε και το κίνημα Ταμαρόντ, το οποίο πρωταγωνίστησε στις διαδηλώσεις εναντίον του κ. Μόρσι.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή