Αίγυπτος: Προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 10:29
UPD:10:37
REUTERS/HANDOUT

«Βεβαίως σεβόμαστε την κοινή γνώμη και προσπαθούμε να εναρμονιστούμε με τις προσδοκίες του λαού, ωστόσο υπάρχει πάντα ένας χρόνος επιλογής, υπάρχουν περισσότερες από μια εναλλακτικές, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χάζεμ ελ-Μπεμπλάουι.

A- A A+

Τη διαδικασία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης ξεκινά σήμερα ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χάζεμ ελ-Μπεμπλάουι, ο οποίος θα έχει την πρώτητου  συνάντηση με τους φιλελεύθερους ηγέτες Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι και Ζιάντ Μπάχα-Ελντίν.

Ο αιγύπριος πρωθυπουργός αναγνώρισε πως θα είναι δύσκολο να υπάρξει η ομόφωνη υποστήριξη των Αιγυπτίων για τη νέα του κυβέρνηση.

«Βεβαίως σεβόμαστε την κοινή γνώμη και προσπαθούμε να εναρμονιστούμε με τις προσδοκίες του λαού, ωστόσο υπάρχει πάντα ένας χρόνος επιλογής, υπάρχουν περισσότερες από μια εναλλακτικές, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλο τον κόσμο».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ο Μπεμπλάουι, οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών, διορίστηκε χθες προσωρινός πρωθυπουργός, ενώ ο ΕλΜπαραντέι, πρώην διπλωμάτης στον ΟΗΕ, ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Μπάχα-Ελντίν, νομικός και μέλος του κοινοβουλίου, είναι επίσης ένας σημαίνων φιλελεύθερος πολιτικός.

«Όχι»  των Αδελφών Μουσουλμάνων σε συμμετοχή στην κυβέρνηση

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο αποπεμφθείς αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, απέρριψαν πάντως την πρόταση συμμετοχής τους στη νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «δεν συνθηκολογούν με πραξικοπηματίες».

«Απορρίπτουμε οτιδήποτε απορρέει από αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε ο Τάρεκ αλ-Μόρσι, εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος, σχολιάζοντας την πρόταση που είχε γίνει μερικές ώρες νωρίτερα από το νέο πρωθυπουργό.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου είχε την πρόθεση να προτείνει σε στελέχη του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, του πολιτικού βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς και του ισλαμιστικού κόμματος Νουρ, να αναλάβουν υπουργεία στην κυβέρνησή του.

«Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση στο να συμπεριληφθούν μέλη των δύο κομμάτων αυτών στη μεταβατική κυβέρνηση», φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος του προσωρινού προέδρου, Άντλι Μανσούρ, σύμφωνα με το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή