Θέατρο: Αλλεπάλληλα κύματα ανθρώπινων ωκεανών

Στο θέατρο Βυρσοδεψείο
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 10:35

Σκιαγραφώντας την ανθρώπινη ύπαρξη σαν τα κύματα της θάλασσας, με τη συνεχή τους ροή, αλλά και το πρόσκαιρο ύψος που χάνεται γρήγορα, το πιο πειραματικό έργο της Βιρτζίνια Γουλφ, «Τα κύματα», ανεβαίνει για πρώτη φορά σε ελληνικό θέατρο.

A- A A+

«Δεν υπάρχει τίποτα το σταθερό σε αυτόν τον κόσμο. Ποιος μπορεί να πει τί νόημα υπάρχει στα πράγματα; Να μιλήσεις για γνώση είναι μάταιο. Όλα είναι πείραμα και περιπέτεια. Μετέχουμε σε άγνωστα μεγέθη. Τί θα γίνει; Δεν ξέρω. Θα δειπνήσω με τους φίλους μου απόψε».

Σκιαγραφώντας την ανθρώπινη ύπαρξη σαν τα κύματα της θάλασσας, με τη συνεχή τους ροή, αλλά και το πρόσκαιρο ύψος που χάνεται γρήγορα, το πιο πειραματικό έργο της Βιρτζίνια Γουλφ, «Τα κύματα», ανεβαίνει για πρώτη φορά σε ελληνικό θέατρο, σε σκηνοθεσία της Αγγελίτας Τσούγκου, για δέκα μόνο παραστάσεις, στο θέατρο Βυρσοδεψείο, από τις 10 έως τις 20 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Στην αέναη αναζήτηση του εγώ

Η σπουδαία αγγλίδα μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, που θεωρήθηκε πρωτοπόρος και νεωτερίζουσα λογοτέχνις στον 20ό αιώνα και μια από τους μέγιστους καινοτόμους στην αγγλική γλώσσα, έγραψε τα «Κύματα» το 1931, καταφέρνοντας  να καταργήσει κάθε χωροχρονική σύμβαση και να κάνει το κείμενο διαχρονικό, ανεξαρτήτως εποχής και κοινωνικοπολιτικής συνθήκης.

Σε αυτό το ανατρεπτικό μυθιστόρημα, η Βιρτζίνια Γουλφ διερευνά ποια είναι η δύναμη της συλλογικότητας σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και ποιος είναι ο ρόλος της φιλίας και της παρέας στην αέναη αναζήτηση του εγώ. «Κάποιοι άνθρωποι καταφεύγουν στην εκκλησία, άλλοι στην ποίηση. Εγώ στους φίλους μου».

Έξι ιστορίες σε εννέα φάσεις

Με άξονα τη φιλία, τον έρωτα, την αγάπη, τον θάνατο, την απώλεια και την κοινή μνήμη, έξι διαφορετικές ιστορίες συνθέτουν μία ενιαία ιστορία, παρακολουθώντας μια παρέα έξι φίλων, σε εννέα διαφορετικές ηλικιακές φάσεις της ζωής τους, από τα παιδικά τους χρόνια μέχρι τα γεράματα.

Μέσα σε μια πραγματικότητα άλλοτε πιο ομαλή, άλλοτε πιο σκληρή και πιο βίαιη, αλλά ποτέ εύκολη, οι ήρωες αυτοπροσδιορίζονται και ετεροπροσδιορίζονται διαρκώς, «κυματίζοντας» ανάμεσα στο ομαδικό και το ατομικό, στην παρέα και τη μοναχικότητα, στην προσπάθειά τους να βρουν το νόημα στη ζωή.

Μεγαλώνουν με διαφορετικές προσδοκίες, διαφορετικούς στόχους, τους προσωπικούς τους θριάμβους και τις απογοητεύσεις τους. Όμως, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς την παρουσία των άλλων. Καταλυτική και κομβική είναι η παρουσία ενός έβδομου φίλου, του Πάρσιφαλ, ο οποίος είναι ένα σύμβολο, που μέσα από τα μάτια των άλλων εξυψώνεται και αγγίζει τα όρια του τέλειου, του ιδεατού, του θεϊκού. Έξι συν ένας. Έξι ηθοποιοί, έξι πραγματικοί χαρακτήρες και μία φιγούρα απόκοσμη, ένα ίνδαλμα που όλοι ποθούν, θαυμάζουν και ζηλεύουν.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Άρης Μπερλής, διασκευή - σκηνοθεσία: Αγγελίτα Τσούγκου, χορογραφία - κίνηση: Ερμίρα Γκόρο, φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, σκηνικά: Ραλλού Παναγιώτου - Αλίκη Παναγιωτοπούλου, κοστούμια: Angelos Frentzos, πρωτότυπη μουσική: Άρης Σιαφάς, βοηθός σκηνοθέτη: Ρίτσα Λεωνιδάκη, φωτογραφίες: Μαργαρίτα Μυρογιάννη. Παίζουν: Σάννυ Χατζηαργύρη, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Μπάμπης Γούσιας, Δημήτρης Τσέλιος, Φλάβιος Νεάγκου, Ερμίρα Γκόρο (κινησιολογική ερμηνεία). Συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Χαλανδρίου.

Πληροφορίες


 

Θέατρο Βυρσοδεψείο: Ορφέως 174 - Βοτανικός, τηλ. κρατήσεων: 210 3453203. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 12 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς