Αίγυπτος: Απόρριψη του χρονοδιαγράμματος εκλογών από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα

«Επιστροφή στο σημείο μηδέν η διακήρυξη Μανσούρ» κατά την οργάνωση
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 13:13
UPD:18:43
Youtube/euronewsGreek
A- A A+

Απορριπτικοί για το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής νέων εκλογών στην Αίγυπτο, το οποίο ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Άντλι Μάνσουρ, εμφανίστηκαν ηγετικοί κύκλοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας την Τρίτη.

Ο Εσάμ Αλ Εριάν, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, σημείωσε ότι το σχέδιο για συνταγματικές αλλαγές και νέες κάλπες στις αρχές του 2014 «επαναφέρει τη χώρα και πάλι στο μηδέν».

Το διάταγμα το οποίο ορίζει τον οδικό χάρτη για τις νέες εκλογές ήλθε λίγες ώρες μετά τα αιματηρά επεισόδια έξω από στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 51 οπαδοί του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Η Αδελφότητα κάνει λόγο για απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας σε οπαδούς της, ενώ ο αιγυπτιακός στρατός απαντά ότι αντιμετώπισε «ένοπλη πρόκληση» από ομάδα η οποία αποπειράθηκε να εισβάλει στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα του κ. Μασούρ, εντός των επομένων 15 ημερών θα συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα αναλάβει την αναθεώρηση του συντάγματος.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε δημοψήφισμα εντός τεσσάρων μηνών και πιθανή έγκρισή τους θα ανοίξει το δρόμο για βουλευτικές εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.

Μόλις συγκληθεί σε σώμα το νέο κοινοβούλιο, αναμένεται να προκηρυχθούν και νέες εκλογές για τον επικεφαλής του αιγυπτιακού κράτους.

REUTERS

Ο κ. Εριάν, αντιπρόεδρος του πολιτικού βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, χαρακτήρισε τη διακήρυξη Μανσούρ «συνταγματικό διάταγμα εκ μέρους ενός ανθρώπου διορισμένου από πραξικοπηματίες» το οποίο φέρνει την Αίγυπτο «και πάλι στο μηδέν».

Ο νομικός σύμβουλος του ισλαμιστικού κόμματος, Αχμάντ Αμπού Μπαρακάχ, χαρακτήρισε το διάταγμα «άκυρο και μη νομιμοποιημένο», σύμφωνα με την ιστοσελίδα Αλ Μισρί Αλ Γιομ.

Ο δε εκπρόσωπος της Αδελφότητας, Γκεχάντ Αλ Χαντάντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οργάνωση θα συνεχίσει με νέες διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες την Τρίτη, ταυτόχρονα με την διεξαγωγή των κηδειών των θυμάτων της Δευτέρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή