Αίγυπτος: «Δεν εκτροχιάζονται οι προσπάθειες για συγκρότηση νέας κυβέρνησης»

Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2013 16:03
UPD:17:07
REUTERS/ASMAA WAGUIH
A- A A+

Τα βίαια επεισόδια, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους μπροστά στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς της Αιγύπτου, δεν θα εκτροχιάσουν τις προσπάθειες να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της προσωρινής προεδρίας Άχμεντ Ελμοσλμανί.

«Αυτό το οποίο συνέβη δεν θα διακόψει τα βήματα που γίνονται για να σχηματιστεί κυβέρνηση ή την εφαρμογή του πολιτικού οδικού χάρτη» διεμήνυσε.

Νωρίτερα, η προσωρινή κυβέρνηση εξέφρασε «βαθιά λύπη» για το γεγονός ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν νωρίτερα στο Κάιρο, με δεκάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι να χάνουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματίζονται από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νεότερο υπολογισμό, οι νεκροί αυξήθηκαν σε 51. 

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
«Καζάνι που βράζει» η Αίγυπτος μετά τα νέα αιματηρά επεισόδια

Άρματα μάχης έχουν παραταχθεί στην πλατεία Ταχρίρ. αποκλείοντας την πρόσβαση προς τις εγκαταστάσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, όπου τα ξημερώματα της Δευτέρας σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, στα επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι και δυνάμεων του στρατού σκοτώθηκαν 42 άτομα και τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο όπου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κρατείται ο έκπτωτος πρόεδρος.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι θάνατοι οφείλονται σε απόπειρα των διαδηλωτών να εισβάλουν στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

Οι ισλαμιστές πάντως επέρριψαν την ευθύνη για τα επεισόδια στον στρατό. 

Η προσωρινή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι σχημάτισε μια

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Αίγυπτος: O στρατός διχάζει το λαό

 Ο στρατός της Αιγύπτου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας από το 1950.

δικαστική επιτροπή για να διερευνήσει τα γεγονότα, ενώ παράλληλα προειδοποίησε τους διαδηλωτές να μην πλησιάζουν σε στρατιωτικές ή «άλλες ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις».

Κάλεσμα Μπαραντέι για πολιτική συμφιλίωση 

Νωρίτερα, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ηγετικό στέλεχος του πολιτικού συνασπισμού των κοσμικών δυνάμεων της χώρας και επικρατέστερος για τη θέση του μεταβατικού Πρωθυπουργού έκανε λόγο «ζωτική ανάγκη» πολιτικής συμφιλίωσης στη χώρα. 

«Η βία δεν αποτελεί λύση, όποια κι αν είναι η πηγή της και πρέπει να καταδικάζεται έντονα. Καλώ σε άμεσα και διαφανή έρευνα για τα γεγονότα. Η Αίγυπτος βρίσκεται σε ζωτική ανάγκη για συμφιλίωση», σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter o κ. ΕλΜπαραντέι, μετά τα σημερινά αιματηρά επεισόδια.

ΕΕ: Καμία αλλαγή για την ώρα στην οικονομική βοήθεια 

Τα αιματηρά επεισόδια καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο αλλαγών σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια παρέχει στην Αίγυπτο.

«Συνεχίζουμε να συνομιλούμε με τους Αιγύπτιους εταίρους μας», και «δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι» όσον αφορά την παροχή βοήθειας, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Ασφαλώς, «αυτό θα μπορούσε να αποφασιστεί» το προσεχές διάστημα, αλλά «προς το παρόν, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια με στόχο τη μετάβαση στην δημοκρατία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Μάικλ Μαν.

«Αξιολογούμε συνεχώς την βοήθεια μας προς την Αίγυπτο και αναλόγως της κατάστασης στο πεδίο, αυτή μπορεί να μεταβληθεί», συνέχισε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Η ΕΕ είχε προβλέψει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 5 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή δανείων και δωρεών, για την περίοδο 2012-2013 στην Αίγυπτο. Ο Μαν είπε ότι ακολουθείται η αρχή «περισσότερα για περισσότερα», δηλαδή της χορήγησης βοήθειας με αντάλλαγμα το να σημειώνεται πρόοδος στην πορεία προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Υπογραμμίζοντας πως οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν τις επαφές τους με όλα τα μέρη στην Αίγυπτο, περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, μέσω της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη χώρα, ο Μαν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να στείλει το προσεχές διάστημα μια «πολιτική αποστολή» στο Κάιρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή