Αίγυπτος: Δεκάδες νεκροί από πυρά κατά υποστηρικτών του Μόρσι

Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2013 07:15
UPD:10:58
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Συγκέντρωση υποστηρικτών του Μόρσι στο Κάιρο.

A- A A+

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν έξω από τη βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, όπου πραγματοποιείτο καθιστική διαμαρτυρία υποστηρικτών του Μόρσι, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστήριξε ότι υποστηρικτές της έχασαν τη ζωή τους πυρά των δυνάμεων ασφαλείας και κάλεσε σε «εξέγερση»  εναντίον εκείνων «που θέλουν να κλέψουν την επανάσταση με τα τανκς».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο

Κλιμακώνεται η ένταση στην Αίγυπτο. Νέες αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού και υποστηρικτές του έκπτωτου Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στο Κάiρο, κοντά στο κτίριο όπου κρατείται. Σύμφωνα με ιατρικές πήγες οι νεκροί ξεπερνούν τους 16 ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι μια ομάδα οπαδών του Μόρσι, που χαρακτηρίζονται τρομοκράτες, προσπάθησε να εισέλθει με τη βια στις εγκαταστάσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

Νωρίτερα, ο Μουράντ Αλι του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης δήλωσε ότι 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το πλήθος των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι δέχθηκε πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Αχμεντ Αρεφ ανέφερε ότι «16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατό τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους σοβαρά».

«Είδα με τα ίδια μου τα μάτια να ανοίγουν πυρ εναντίον του κόσμου», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της τάξης καταδίωξαν στη συνέχεια πολλούς διαδηλωτές.

Άλλος διαδηλωτής είπε ότι οι δυνάμεις της τάξης πυροβολούσαν στον αέρα με πραγματικές σφαίρες και έριξαν πολλά δακρυγόνα. «Υπάρχουν τραυματίες αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό. Θέλουν να διώξουν τους διαδηλωτές» που δήλωσαν χθες ότι θα συνέχιζαν την καθιστική τους διαμαρτυρία επ' αόριστον, σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι «ομάδα τρομοκρατών» αποπειράθηκε να επιτεθεί τα ξημερώματα εναντίον της βάσης της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, στη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκε ένας αξιωματικός και τραυματίστηκαν άλλοι 40.

Στρατιωτική πηγή περιέγραψε τους επιτιθέμενους ως «ένοπλα στοιχεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας».

Στο ίδιο σημείο την Παρασκευή σκοτώθηκαν τέσσερις ισλαμιστές σε ανταλλαγές πυρών με τον στρατό.

Αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις για μεταβατική κυβέρνηση το κόμμα αλ-Νουρ

Το σαλαφιστικό κόμμα αλ-Νουρ αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις για τον διορισμό πρωθυπουργού και το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας τη «σφαγή» των ισλαμιστών διαδηλωτών μπροστά στη βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο.

«Αποφασίσαμε να αποσυρθούμε αμέσως από τις διαπραγματεύσεις απαντώντας στη σφαγή μπροστά από την Ρεπουμπλικανική Φρουρά», έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάντερ Μπακάρ.

Το κόμμα αλ-Νουρ, το μεγαλύτερο σαλαφιστικό κόμμα της Αιγύπτου, συμμετέχει στον συνασπισμό που υποστήριξε την ανατροπή του Μόρσι, ο οποίος προέρχεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Το αλ-Νουρ είχε ήδη διατυπώσει την αντίθεσή του στον διορισμό του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στη θέση του πρωθυπουργού και εκφράζει επιφυλάξεις και για την επιλογή του κεντρο-αριστερού οικονομολόγου Ζιάντ Μπαχάα Ελντίν.

Οι σαλαφιστές θεωρούν ότι τα δύο αυτά πρόσωπα δεν συγκεντρώνουν τη συναίνεση και ζητούν την επιλογή ενός προσώπου περισσότερο αποδεκτού από την παράταξη των ισλαμιστών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή