Την κατεστραμμένη πόλη Λακ- Μεγκαντίκ του Κεμπέκ, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις σε αμαξοστοιχία που μετέφερε αργό πετρέλαιο και πετροχημικά και ακολούθησε μεγάλη πυρκαγιά, επισκέφθηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ.
«Είναι σαν μια εμπόλεμη ζώνη. Αυτό είναι απίστευτο, είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς», δήλωσε.
Σ. Χάρπερ: «Εμπόλεμη ζώνη» το Λακ Μεγκαντίκ Τουλάχιστον 5 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι είναι μέχρι στιγμής o απολογισμός, από την έκρηξη και την πυρκαγιά σε τρένο, που μετέφερε αργό πετρέλαιο και πετροχημικά στο Λακ Μεγκαντίκ του Καναδά. Μετά από περίπου 48 ώρες μάχης με τις φλόγες οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας κατάφεραν τελικά να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα.
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο δύο ακόμη βαγόνια-δεξαμενές θεωρούνται «επικίνδυνα», και συνεχίζεται η προσπάθεια ψύξης τους, δήλωσε ο αρχηγός της πυροσβεστικής της πόλης των 6.000 κατοίκων σε απόσταση 250 χιλιόμετρα ανατολικά του Μόντρεαλ.
«Οι φλόγες νικήθηκαν, η φωτιά έσβησε», ανέφερε ο επικεφαλής των πυροσβεστών της περιοχής Ντένις Λάουζον.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε νεκροί, ένας τραυματίας και 40 αγνοούμενοι.
Η μικρή τουριστική πόλη Λακ-Μεγκαντίκ, που βρίσκεται στις όχθες μιας λίμνης, τυλίχτηκε στις φλόγες γύρω στις 01.30' τοπική ώρα (08.30΄ώρα Ελλάδος το Σάββατο) όταν αμαξοστοιχία που μετέφερε αργό πετρέλαιο εκτροχιάστηκε στο κέντρο της πόλης.
Όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα περιέγραψαν σκηνές τρόμου. Συνολικά 30 κτιριακά συγκροτήματα έγιναν στάχτη.
Αμέσως μετά την κατάσβεση της φωτιάς, μικρός αριθμός των 2.000 κατοίκων που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους κατάφερε να επιστρέψει σε αυτές την Κυριακή, ενώ οι ερευνητές ελπίζουν να μπορέσουν να μεταβούν σήμερα στο σημείο.
Οι επιθεωρητές της καναδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Μεταφορών (BST) θέλουν να ερευνούν για ποιον λόγο η αμαξοστοιχία ξεκίνησε χωρίς μηχανοδηγό, ενώ ήταν σταθμευμένη σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη.
Ήδη οι πράκτορες της BST εξέτασαν την Κυριακή την αμαξοστοιχία. «Ελέγξαμε όλους τους μηχανισμούς και πήραμε ένα αντίγραφο του περιεχομένου του μαύρου κουτιού» που περιέχει στοιχεία για τις ακριβείς παραμέτρους, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Εντ Μπελκαλούλ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο