Τζωρτζ Μπους : Εμμένει σε επίθεση κατά του Ιράκ

Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2003 07:33

A- A A+

«Αν ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αφοπλιστεί, είμαστε αποφασισμένοι να τον αφοπλίσουμε. Ελπίζω να αφοπλιστεί, τουλάχιστον να φύγει από τη χώρα», επανέλαβε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, λίγες ώρες πριν ο Χανς Μπλιξ παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη νέα του έκθεση για την πρόοδο των επιθεωρήσεων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, ο Τζωρτζ Μπους ξεκαθάρισε, ότι εάν τεθεί θέμα ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός για να δράσουμε, απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία που ακολουθείται στα Ηνωμένα Εθνη και τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από πολλά κράτη-μέλη, για τα πολεμικά σχέδια της Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ήρθε η ώρα να δείξουν τα χαρτιά τους τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι θα επιμείνει να γίνει ψηφοφορία επί της πρότασης για νέο ψήφισμα, ανεξάρτητα από τις προοπτικές που θα υπάρχουν για την έγκρισή του.

Ερωτηθείς για το εάν βρίσκεται κοντά στη λήψη απόφασης να χρησιμοποιηθεί βία εναντίον του Ιράκ, ο Τζωρτζ Μπους απάντησε : «Βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια της διπλωματίας».

Νωρίτερα χθες, ο Ιρακινός ηγέτης, Σαντάμ Χουσεΐν δήλωσε ότι ο Τζωρτζ Μπους, θα διαπράξει μία απόλυτη ανοησία, εάν αποφασίσει επίθεση εναντίον του Ιράκ. Η Βαγδάτη κατέστρεψε ακόμη έξι πυραύλους Αλ Σαμούντ ΙΙ.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τανγκ Τζιάχουαν, δήλωσε χθες ότι το Πεκίνο υιοθετεί πλήρως το κοινό ανακοινωθέν Γαλλίας, Ρωσίας και Γερμανίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν η χώρα του προτίθεται να θέσει «βέτο» σε πιθανή συζήτηση δεύτερου ψηφίσματος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ πάντως, υπαινίχθηκε ότι θα ήταν πρόθυμος να προσφύγει σε πόλεμο, ακόμη και αν μία ή περισσότερες μεγάλες δυνάμεις στον ΟΗΕ ασκούσαν «βέτο» σε δεύτερο ψήφισμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή