Για επιθετική ενέργεια κατηγόρησε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες η Βολιβία, λόγω της απόφασής τους να αρνηθούν στο προεδρικό της αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έβο Μοράλες, να διέλθει από τον εναέριο χώρο τους, λόγω υποψιών ότι πιθανόν να επέβαινε σε αυτό ο αμερικανός φυγάς Έντουαρντ Σνόουντεν.
Η Βολιβία ανακοίνωσε επισήμως ότι η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία απαγόρευσαν στο αεροσκάφος του κ. Μοράλες να πετάξει πάνω από το έδαφός τους.
Ο βολιβιανός πρόεδρος επέστεφε από τη Μόσχα, όταν το αεροπλάνο του αναγκάστηκε σε προσγείωση στη Βιέννη από τις αυστριακές αρχές.
Το σκάφος ερευνήθηκε εξονυχιστικά, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές, με στόχο την ανακάλυψη του κ. Σνόουντεν.
Τελικώς, ο 30χρονος πρώην συνεργάτης της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας δεν βρισκόταν εντός του αεροσκάφους και θεωρείται ότι παραμένει στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, από όπου αποστέλλει αιτήσεις για πολιτικό άσυλο σε διάφορες χώρες.
Η λατινοαμερικανική χώρα δήλωσε επισήμως ότι θα διαμαρτυρηθεί, δια του εκπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη για τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κρατών έναντι του προέδρου της.
«Οι αποφάσεις τους παραβίασαν το διεθνές δίκαιο. Θα τις καταγγείλουμε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ», δήλωσε από τη Γενεύη ο κ. Σάτσα Γιορέντι.
Η Γαλλία, ωστόσο, αρνήθηκε στη συνέχεια ότι είχε θέσει προσκόμματα στην πτήση του αεροσκάφους, ενώ η Ισπανία δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της είναι ανοικτός για την πτήση του κ. Μοράλες.
Οι βολιβιανές αρχές ισχυρίζονται δε ότι δεν επετράπη στους Αυστριακούς να ερευνήσουν το αεροσκάφος.
Το προεδρικό τζετ αναχώρησε τελικώς από την πρωτεύουσα της Αυστρίας την Τετάρτη το πρωί.
Ο κ. Μοράλες δήλωσε ότι οι αρχηγοί κρατών πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση στον πλανήτη, άνευ περιορισμών.
«Δεν πρόκειται για προσβολή ενάντια στο προέδρο της Βολιβίας, πρόκειται για προσβολή ενάντια σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική», δήλωσε πριν από την απογείωση του αεροσκάφους του ο βολιβιανός πρόεδρος.