Αναχώρησε από τη Βιέννη το αεροσκάφος του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, όπου είχε κάνει αναγκαστική στάση, δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου της αυστριακής πρωτεύουσας, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, το αεροσκάφος αναμένεται να κάνει νέα στάση στην Λας Πάλμας των Καναρίων Νήσων, μετά από σχετική άδεια που εξέδωσε σήμερα το πρωί η Ισπανία.
Χθες το βράδυ, Γαλλία και Πορτογαλία απαγόρευσαν προσωρινά την διέλευση του αεροσκάφους που μετέφερε τον πρόεδρο Μοράλες (είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα) από τον εναέριο χώρο τους, λόγω υποψιών ότι σε αυτό επέβαινε ο κατηγορούμενος για κατασκοπεία Έντουαρντ Σνόουντεν, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να κάνει στάση στη Βιέννη.
Ο ίδιος ο βολιβιανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν επέτρεψε την επιθεώρηση του αεροσκάφους του στο αεροδρόμιο της Βιέννης. Όπως είπε ο Έβο Μοράλες, ο ισπανός πρεσβευτής στη Βιέννη επιχείρησε να διακριβώσει αν ο Σνόουντεν επέβαινε στο αεροσκάφος, ζητώντας του να πιουν μαζί καφέ μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος.
«Δεν είμαι εγκληματίας και δεν είναι απαραίτητο να επιθεωρήσετε το αεροπλάνο», του απάντησε ο Μοράλες.
Από την πλευρά του, πάντως, ο αυστριακός αντικαγκελάριος δήλωσε ότι έγινε επιθεώρηση από τις αρχές τους αεροδρομίου και διαπιστώθηκε ότι «δεν επέβαινε κανείς μη βολιβιανός πολίτης».
Ο αποκλεισμός του αεροσκάφους του προέδρου της Βολιβίας «ερμηνεύεται ως πράξη επίθεσης» παρατήρησε σε δηλώσεις του από τη Γενεύη ο πρεσβευτής της Βολιβίας στον ΟΗΕ Σάσα Γιορέντι. «Η ζωή του προέδρου, της αντιπροσωπείας του και του πληρώματος του αεροπλάνου τέθηκαν σε κίνδυνο», υποστήριξε και μίλησε για «παραβίαση των κανόνων του διεθνούς Δικαίου».
«Έχουμε θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία για να καταγγείλουμε αυτά τα γεγονότα στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ», πρόσθεσε, ενώ όπως είπε, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι «οι διαταγές ήρθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Έντονη ήταν η αντίδραση της Βολιβίας και για την ενέργεια της Πορτογαλίας και της Γαλλίας να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στο αεροσκάφος του Μοράλες.
«Ο Έβο Μοράλες υπήρξε όμηρος του ιμπεριαλισμού. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ διέταξαν την κράτησή του», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα από την Λα Παζ.
Ο υπουργός Άμυνας Ρούμπεν Σααβέδρα, ο οποίος επέβαινε στην πτήση του Μοράλες, διέψευσε ότι σε αυτή βρισκόταν και ο Σνόουντεν, προσθέτοντας ότι «κανένας βολιβιανός αξιωματούχος δεν έχει έρθει σε επαφή με τον Σνόουντεν».
«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την έλλειψη σεβασμού προς το ανώτατο αξίωμα της χώρας», σχολίασε για το περιστατικό με το αεροσκάφος του Μοράλες, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα.
Οι κυβερνήσεις του Ισημερινού και της Αργεντινής έκαναν έκκληση για έκτακτη σύγκληση της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Κρατών (Unasur) προκειμένου να καταθέσουν επίσημη διαμαρτυρία.