Γαλλία και Ρωσία «φρενάρουν» τις προθέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2003 11:34
A- A A+

Με τη Γαλλία και τη Ρωσία να απειλούν να ασκήσουν βέτο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία υποχρεώνονται να καθυστερήσουν την πραγματοποίηση ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την διατύπωση τελεσιγράφου στη Βαγδάτη, προκειμένου να αφοπλιστεί.

Ανήσυχος για το αδιέξοδο που επικρατεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογο του, ενώ στενοί συνεργάτες του επικοινώνησαν με άλλους ηγέτες σε μια προσπάθεια εξασφάλισης υποστήριξης στο τελεσίγραφο της 17ης Μαρτίου.

Η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κρίση στο Ιράκ πρόκειται να αρχίσει σήμερα, αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο δεν πρόκειται να θέσουν την πρότασή τους σε ψηφοφορία πριν από την προσεχή Πέμπτη ή και αργότερα ακόμη.

«Είμαστε στην καρδιά της διπλωματίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάϊσερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Μπους είναι ακόμη ανοικτός σε τροποποιήσεις ώστε η προτεινόμενη αμερικανο-βρετανική απόφαση να καταστεί πιό εύπεπτη για τις αναποφάσιστες χώρες.

Ο πρόεδρος Μπους έχει απειλήσει πάντως να κηρύξει τον πόλεμο στο Ιράκ με ή χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και φαίνεται να κάνει προσωρινά πίσω, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους που θα επωμισθούν οι σύμμαχοί του, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ που αντιμετωπίζει ανοικτή εξέγερση στο κόμμα του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ κατέστησαν σαφές ότι Παρίσι και Μόσχα θα καταψηφίσουν την αμερικανο-βρετανική πρόταση για διατύπωση τελεσιγράφου στο Ιράκ για τις 17 Μαρτίου.

Η Γαλλία θα ψηφίσει «όχι» γιατί θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να καταφύγουμε στον πόλεμο για να επιτύχουμε τον στόχο μας, τον αφοπλισμό του Ιράκ, τόνισε ο Σιράκ σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση για να προσθέσει με έμφαση : «Οταν ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψηφίσει όχι, ακόμη κι αν υπάρχει πλειοψηφία, η απόφαση δεν εγκρίνεται».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ επανέλαβε σήμερα από την Τεχεράνη ότι η Μόσχα θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα δίνει το πράσινο φως για πόλεμο κατά του Ιράκ.

Η Κίνα εκτιμά από την πλευρά της ότι δεν είναι αναγκαία μιά νέα απόφαση, αλλά δεν έχει δείξει τις προθέσεις της για το αν θα ασκήσει βέτο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να εξασφαλίσουν εννέα ψήφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να μπορούν να διακηρύξουν ότι έχουν την ηθική νομιμοποίηση για να θέσουν τελεσίγραφο στο Ιράκ ακόμη κι αν η απόφαση δεν εγκριθεί λόγω βέτο.

Ο κ. Φλάϊσερ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει το σχέδιο απόφασης ώστε να εξασφαλίσει ευρύτερη υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Υπάρχουν ιδέες που πρέπει να διερευνηθούν και συνεπώς είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιό είναι το περιεχόμενο του ψηφίσματος που θα κατατεθεί», τόνισε ο Φλάϊσερ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν προειδοποίησε χθες ότι χωρίς τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ δεν θα είναι νόμιμη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή