Greenpeace: Παρασιτοκτόνα σε κινεζικά φυτικά φάρμακα

Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2013 16:15
UPD:16:16
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Κινεζικά φαρμακευτικά βότανα που αντιμετωπίζονται από πολλούς ως πανάκεια και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος ή ακόμη και για πολύ σοβαρές ασθένειες, περιέχουν σε πολλές περιπτώσεις παρασιτοκτόνα και είναι ακατάλληλα προς κατανάλωση, προειδοποίησε η Greenpeace.

Η οργάνωση ανέλυσε 65 τέτοια φυτικά φάρμακα κινεζικής προέλευσης, τα οποία πωλούνται σε δυτικές χώρες. 51 από αυτά περιείχαν παρασιτοκτόνα και 26 περιείχαν χημικά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ή πολύ επικίνδυνα». «Τα βότανα αυτά είναι αμφίβολης ποιότητας και δεν είναι ασφαλή προς κατανάλωση», δήλωσε εκπρόσωπος της Greenpeace.

Ενδεικτικά, αναλύσεις σε δείγμα του επουλωτικού άνθους San Qi, το οποίο διοχετεύεται στην αγορά από γνωστή εταιρεία με έδρα το Πεκίνο, έδειξαν επίπεδα παρασιτοκτόνου 500 φορές υψηλότερα από το ανώτατο επιτρεπτό όριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλα σκευάσματα με χρυσάνθεμο, αγιόκλημα, αποξηραμένους βολβούς κρίνου κ.λπ. βρέθηκε ότι περιείχαν υπολείμματα τριών ή περισσότερων παρασιτοκτόνων.

«Τα τοξικά χημικά που βρέθηκαν σε αυτά τα προϊόντα συνιστούν πραγματικό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών», ανέφερε στον Guardian ο επικεφαλής επιστήμονας του βρετανικού παραρτήματος της Greenpeace Νταγκ Παρ. «Όσοι τα χρησιμοποιούν ελπίζοντας να αμβλύνουν προβλήματα υγείας θα μείνουν εμβρόντητοι μόλις μάθουν ότι, μαζί με αυτά τα φυσικά βότανα, εκθέτουν τους εαυτούς τους σε ένα συνθετικό κοκτέιλ δυνητικά επικίνδυνων παρασιτοκτόνων.»

Στην έκθεσή της, η οργάνωση υποστηρίζει ότι η παρουσία «κοκτέιλ» παρασιτοκτόνων σε θεωρούμενα ως φυσικά βότανα δεν θα πρέπει να θεωρείται μεμονωμένο κρούσμα, αλλά «ακόμη ένα παράδειγμα ότι η πλούσια σε χημικά γεωργία στην Κίνα και σε ολόκληρο τον κόσμο αποτυγχάνει».

Η Greenpeace προειδοποιεί ότι η μακροχρόνια έκθεση σε υπολείμματα παρασιτοκτόνων μπορεί να έχει συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, π.χ. προκαλώντας ανωμαλίες στο αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ η παρατεταμένη έκθεση σε μεγάλες δόσεις χημικών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στους ίδιους τους αγρότες και τους εργάτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή