14 τεράστια έργα ορυκτών καυσίμων, σε ολόκληρο τον κόσμο, που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης, ενδέχεται να αυξήσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έως το τέλος της δεκαετίας, εκτροχιάζοντας κάθε προσπάθεια για ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί η Greenpeace.
GREENPEACE
Σε έκθεσή της με τίτλο «Σημείο της Μη Επιστροφής» (“Point of No Return”), η οργάνωση υποστηρίζει ότι η συγκράτηση της ανόδου των θερμοκρασιών κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ματαίωση των συγκεκριμένων πρότζεκτ.
Οι συντάκτες ρίχνουν φως σε 14 έργα, ανάμεσά τους γιγαντιαία ανθρακωρυχεία στην Κίνα και στην Αυστραλία, στα σχέδια γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Αρκτική και ανοιχτά της Βραζιλίας, καθώς και στην περαιτέρω εκμετάλλευση της πετρελαιοφόρου άμμου της Αλμπέρτα, στον Καναδά.
Υπολογίζουν ότι η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα μπορούσε να αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 6 γιγατόνους το χρόνο έως το 2020. Αυτό, υποστηρίζουν, θα έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα το ισοδύναμο 300 δισεκατομμυρίων τόνων CO2 έως το 2050.
Η Κίνα και η Αυστραλία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών, που σχεδιάζουν τις μεγαλύτερες «βόμβες άνθρακα», όπως τις χαρακτηρίζουν η Greenpeace και η Ecofys, η οποία ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης. Μόνο πέντε κινεζικές επαρχίες σκοπεύουν να αυξήσουν την παραγωγή άνθρακα κατά 620 εκατομμύρια τόνους έως το 2015, παράγοντας επιπλέον 1,4 δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου το χρόνο.
«Αγνοώντας πλήρως την παγκόσμια καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων σχεδιάζει 14 τεράστια έργα άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία θα παράγουν, το 2020, την ίδια ποσότητα εκπομπών με ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθυστερώντας την ανάληψη δράσης εναντίον της κλιματικής αλλαγής για πάνω από μία δεκαετία», υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Επισημαίνουν ότι, προκειμένου να υπάρχει πιθανότητα της τάξεως του 75% για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εκπομπές θα κορυφωθούν το 2015 και ότι, από εκεί και πέρα, θα μειώνονται κατά 5% κάθε χρόνο. Το εν τρίτο των απαραίτητων μειώσεων, ισχυρίζονται, θα μπορούσε να επιτευχθεί άμεσα, με τη ματαίωση των 14 πρότζεκτ.