Φιλιππίνες: Η θαλάσσια στρατιωτική παρουσία της Κίνας απειλή για την ειρήνη

Σχόλιο της Μανίλα για τα κινεζικά πολεμικά πλοία στη Θάλασσα της Νοτίου Κίνας
Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013 12:02
UPD:14:10
EPA/PHILIPPINE COAST GUARD/HANDOUT

Άνδρες του λιμενικού σώματος των Φιλιππίνων.

A- A A+

Οι αρχές των Φιλιππίνων δήλωσαν την Κυριακή ότι η κινεζική στρατιωτική και παραστρατιωτική παρουσία στη Νότια Σινική Θάλασσα απειλεί την ειρήνη στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Άλμπερτ Ντελ Ροζάριο, προέβη σε σχετικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια  του φόρουμ της ASEAN, της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, το οποίο πραγματοποιείται από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου στο Μπρουνέι με τη συμμετοχή των 10 χωρών - μελών της.

Το θέμα δημιουργήθηκε από την μαζική παρουσία κινεζικών πολεμικών πλοίων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των Φιλιππίνων γύρω από δύο υφάλους, τον Σκάρμπορο Σόουλ και τον Σέκοντ Τόμας Σόουλ.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των Φιλιππίνων εκτίμησε ότι η κινεζική στρατιωτική παρουσία «απειλεί τις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης στη θάλασσα και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Οι Κινέζοι παραβιάζουν από την άλλη πλευρά συνθήκη που υπογράφηκε το 2002, σύμφωνα με την οποία οι παρόχθιες χώρες δεσμεύονται να μην λαμβάνουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις, υπογραμμίζει ο υπουργός.

Στη συνθήκη την οποία έχουν υπογράψει οι χώρες της ASEAN και την Κίνα, οι προαναφερθείσες χώρες δεσμεύονται επίσης να επιλύουν τις διαφορές τους «χωρίς να καταφεύγουν στην απειλή ή στη χρήση βίας».

Στα τέλη Ιανουαρίου οι Φιλιππίνες είχαν προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για μια εδαφική τους διαφορά με την Κίνα, την κυριαρχία διαφιλονικούμενων νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια πρωτοβουλία την οποία καταδίκασε το Πεκίνο.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας, η οποία είναι σταυροδρόμι σημαντικών θαλασσίων οδών για το παγκόσμιο εμπόριο, με μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Εκτός από τις Φιλιππίνες, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι έχουν επίσης διαφορές σε θαλάσσια περιοχή με το Πεκίνο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή