Οργή Ταϊβάν για την δολοφονία ψαρά από την ακτοφυλακή των Φιλιππίνων

Προεδρικό απεσταλμένο για επίσημη συγγνώμη στέλνει στην Ταϊπέι ο Ακουίνο
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013 15:59
UPD:16:09
REUTERS/TYRONE SIU

Διαδηλωτές κρατούν πανό κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την δολοφονία ψαρά με καταγωγή από την Ταϊβάν σε διαμφισβητούμενα ύδατα, έξω από το φιλιππινέζικο προξενείο στο Χονγκ Κόνγκ. Η Ταϊβάν απαιτεί «επίσημη συγγνώμη» από πλευράς Μανίλα, αποζημίωση για την οικογένεια του θύματος, έρευνα και τιμωρία του υπεύθυνου για τους πυροβολισμούς, καθώς και έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για ζητήματα αλιείας.

A- A A+

Ειδικό απεσταλμένο για να απολογηθεί για την δολοφονία ψαρά με καταγωγή από την Ταϊβάν σε διαμφισβητούμενα ύδατα στέλνει στην Ταϊπέι ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπενίνιο Ακουίνο, εν μέσω κατακόρυφης ανόδου της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Την ανακοίνωση της αποστολής του προεδρικού απεσταλμένου, Αμαντέο Πέρεζ, έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Ακουίνο, Έντουιν Λασιέρντα.

Ο προεδρικός απεσταλμένος θα μεταφέρει στην κυβέρνηση της Ταϊβάν την «βαθιά μεταμέλεια και την συγγνώμη» των Φιλιππίνων για το περιστατικό.

Η κίνηση έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ταϊβάν να σταματήσει τις προσλήψεις εργατών από τις Φιλιππίνες και να επαναπατρίσει τον πρεσβευτή της στην Μανίλα.

Η Ταϊπέι σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις καταδεικνύουν την «έντονη δυσαρέσκεια» του προέδρου Μα Γινγκ Τζέου για τις κινήσεις των Φιλιππίνων.

Η μικρή νησιωτική χώρα είχε απορρίψει νωρίτερα την συγγνώμη του πλέον υψηλόβαθμου φιλιππινέζου διπλωμάτη στην Ταϊπέι.

Ο ψαράς Χουνγκ Σιχ Τσενγκ δέχθηκε τα φονικά πυρά της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων την περασμένη εβδομάδα, ενώ βρισκόταν εντός υδάτων τα οποία διεκδικούνται και από την Ταϊβάν.

Ο κ. Πέρεζ θα μεταφέρει τα συλλυπητήρια ειδικά στην οικογένεια του άτυχου ψαρά.

Από πλευράς Ταϊπέι, δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη αντίδραση στην αποστολή Πέρεζ. Νωρίτερα, ωστόσο, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊβάν είχε υπονοήσει ότι ο προεδρικός απεσταλμένος των Φιλιππίνων «δεν έχει την απαραίτητη εξουσιοδότηση» και πιθανόν να μην γίνει δεκτός από θεσμικούς φορείς.

Η Ταϊβάν απαιτεί «επίσημη συγγνώμη» από πλευράς Μανίλα, αποζημίωση για την οικογένεια του θύματος, έρευνα και τιμωρία του υπεύθυνου για τους πυροβολισμούς, καθώς και έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για ζητήματα αλιείας.

Στη χώρα, η οποία παλαιότερα ήταν γνωστή και «εθνικιστική Κίνα», ζουν και εργάζονται 88.000 εργάτες από τις Φιλιππίνες, οι περισσότεροι στο χώρο της μεταποίησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή