Την πρόθεση της Ρωσίας να θέσει βέτο στο νέο αμερικανο-βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επανέλαβε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, κάλεσε Γαλλία και Ρωσία να μην κάνουν χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας, καθώς όπως είπε, κάτι τέτοιο θα έστελνε εσφαλμένα μηνύματα στον Σαντάμ Χουσεΐν.
Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν σε πόλεμο κατά του Ιράκ, ακόμα και χωρίς τη συνδρομή της Βρετανίας.
Οι έξι αναποφάσιστοι του Συμβουλίου Ασφαλείας, Αγκόλα, Χιλή, Γουϊνέα, Μεξικό, Πακιστάν και Καμερούν, πρότειναν να δοθεί παράταση 45 ημερών στο Ιράκ για να αποδείξει ότι συμμορφώνεται με τις αποφάσεις για τον αφοπλισμό.
Ο Καναδάς, που δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά θεωρείται χώρα που μπορεί να επηρεάσει τα αναποφάσιστα μέλη του, πρότεινε να τεθεί τελεσίγραφο τριών εβδομάδων στο Ιράκ, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στον ΟΗΕ, δήλωσε πως είναι πιθανόν να παραταθεί για λίγες ημέρες το τελεσίγραφο της 17ης Μαρτίου, όχι όμως πέραν του τέλους του μήνα.
Από την πλευρά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάϊσερ, διευκρίνισε ότι η κρίσιμη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδας.
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, τάχθηκε χθες υπέρ των πρόσφατων δηλώσεων του Κόφι Ανάν, σχετικά με πιθανή μονομερή ενέργεια κατά του Ιράκ. «Είναι απαραίτητος ο σεβασμός του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι, ότι όποιες αποφάσεις κινούνται εκτός πλαισίου ΟΗΕ, δεν είναι νομότυπες», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.