Επιστροφή στις ΗΠΑ υπό όρους για τον Σνόουντεν, σύμφωνα με τον πατέρα του

Συνέντευξη στο NBC
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013 19:32
UPD:19:36
REUTERS/HANDOUT

Ο 29χρονος Έντουαρντ εγκατέλειψε τις ΗΠΑ για το Χονγκ Κονγκ το Μάιο, λίγες εβδομάδες πριν ο βρετανικός Guardian και η αμερικανική Washington Post αποκαλύψουν λεπτομέρειες για προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ΗΠΑ.

A- A A+

Πεπεισμένος ότι ο γιος του θα επέστρεφε στις ΗΠΑ εάν πληρούνταν συγκεκριμένες προϋποθέσεις δήλωσε σε συνέντευξή του ο πατέρας του πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, Λόνι.

Οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μη σύλληψή του πριν από τη δίκη του, η μη υποβολή του σε νομικό καθεστώς «φίμωσης» και η δυνατότητά του να επιλέξει τον τόπο εκδίκασης της υπόθεσής του, δήλωσε ο Λόνι Σνόουντεν στο δίκτυο NBC News, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δίκτυο, ο κ. Σνόουντεν σχεδιάζει να αποστείλει σχετική επιστολή στον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, μέσω του δικηγόρου του, εντός της Παρασκευής.

Ο Λόνι Σνόουντεν εξέφρασε επίσης φόβους ότι ο γιος του πιθανόν να έπεσε θύμα χειραγώγησης από άτομα σχετιζόμενα με την ομάδα των WikiLeaks.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Εκουαδόρ προς ΗΠΑ: Δε θέλουμε πια τα εμπορικά προνόμια

Με τον Έντουαρντ Σνόουντεν να παραμένει στη Μόσχα, το διπλωματικό θρίλερ για την υπόθεσή του κορυφώνεται.

Ο 29χρονος Έντουαρντ εγκατέλειψε τις ΗΠΑ για το Χονγκ Κονγκ το Μάιο, λίγες εβδομάδες πριν ο βρετανικός Guardian και η αμερικανική Washington Post αποκαλύψουν λεπτομέρειες για προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά το διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, τις οποίες παρείχε κατά δήλωσή του ο ίδιος.

Ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία και έχει ζητήσει ήδη πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό.

Δεν έχει εμφανιστεί σε δημόσια θέα από την Κυριακή, οπότε και έφθασε στη Μόσχα, ωστόσο οι ρωσικές αρχές σημειώνουν ότι παραμένει στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο.

Ο πατέρας του ισχυρίζεται ότι δεν έχει επικοινωνήσει με το γιο του από τον περασμένο Απρίλιο.

«Τον αγαπώ. Θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί του, ωστόσο δε θέλω να τον θέσω σε κίνδυνο», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του.

«Μπορεί να πρόδωσε την κυβέρνησή του, ωστόσο δεν πιστεύω πως πρόδωσε το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή