Στήριξη ΗΠΑ στον πρόεδρο του Λιβάνου

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013 09:02
UPD:10:16
REUTERS/MAJED JABER

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

A- A A+

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν, στον οποίο εξέφρασε τη στήριξη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειές του για την ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας του, είχε ο  υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή, «υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται πλήρως να στηρίξουν τον πρόεδρο Σουλεϊμάν, ο οποίος καταβάλλει προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την κυριαρχία του Λιβάνου».

Δεσμεύτηκε ακόμη ότι η χώρα του θα «λάβει όλα τα μέτρα που επιβάλλονται για να ενθαρρύνει τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να προστατεύει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ασφάλεια του Λιβάνου». Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να «προσφέρει βοήθεια» στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις συνέπειες του πολέμου στη Συρία στον γειτονικό Λίβανο, όπου οι θρησκευτικές εντάσεις αυξάνονται μεταξύ σουνιτών και σιιτών, μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του καθεστώτος της Δαμασκού.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Λίβανος φιλοξενεί 400.000 σύρους πρόσφυγες, δηλαδή τον μεγαλύτερο αριθμό σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες.

Κέρι και Σουλεϊμάν «επανέλαβαν από κοινού ότι όλες οι πλευρές της περιοχής θα πρέπει αναντίρρητα να απόσχουν από κάθε ενέργεια που θα παρέσυρε τον Λίβανο στην συριακή σύγκρουση», αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διόρισε πολύ πρόσφατα πρεσβευτή στον Λίβανο τον ειδικό του απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή και έμπειρο διπλωμάτη Ντέιβιντ Χέιλ. Ο διορισμός μένει να επικυρωθεί από τη Γερουσία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή