Υποκλινόμενοι στην «τέχνη του δρόμου», δημόσιοι χώροι της Αθήνας θα γίνουν ο καμβάς σπουδαίων καλλιτεχνών και θα αφεθούν στα χέρια τους, για να ζωντανέψουν μέσα από την πολύχρωμη παλέτα τους.
Με τον υπαινικτικό τίτλο «Crisis (?) What crisis (?)», το Φεστιβάλ Athens Street Art 2013, ως ένα interactive event / happening με πολλούς στόχους και απόψεις, διοργανώνεται από σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουνίου, έως τις 11 Ιουλίου, σε διάφορους δημόσιους χώρους της Αθήνας.
Είκοσι κορυφαίοι ευρωπαίοι street artists θα εκτελέσουν μια σειρά από έργα stencil art, ζωγραφικής, εγκαταστάσεις και new media, που διερευνούν θέματα της αστικής αισθητικής, ζωντανεύοντας με τις δημιουργίες τους την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), στην Πειραιώς 256 και άλλα δημόσια κτήρια του αστικού ιστού του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη, σε συνεργασία με τους οποίους διοργανώνεται το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός.
Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει δράσεις σε δημόσιους χώρους, ανταλλαγές απόψεων των καλλιτεχνών με τους φοιτητές της ΑΣΚΤ και το κοινό, θεωρητικές συζητήσεις για το νόημα της τέχνης σε εποχές κρίσης και τα θέματα που ανακύπτουν από αυτό, stencil workshop για παιδιά, με την καθοδήγηση των καλλιτεχνών στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη και έκθεση έργων τους, από την 1η έως τις 14 Ιουλίου, στην Camp Gallery (πλατεία Κοτζιά).
Στη φετινή διοργάνωση, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι καλλιτέχνες σήμερα ανταποκρίνονται στα σύμβολα του αστικού περιβάλλοντος. Είναι το σημείο συνάντησης μεταξύ συμβατικής πρακτικής και αμεσότητας της τέχνης του δρόμου, εκεί όπου οι καλλιτεχνικές κοινότητες μοιράζονται την καλλιτεχνική παραγωγή, αλλά και τις ιδέες, την έρευνα και την εμπειρία της τέχνης στον ευρύτερο κόσμο.
Με τρεις βασικούς στόχους
Ο πρώτος στόχος του Φεστιβάλ είναι να προβάλλει ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση που αντιμετωπίζει, η οποία και αποτελεί το θέμα της διοργάνωσης, μπορεί να πρωτοπορεί, κινώντας τα νήματα της τέχνης και να διοργανώνει σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα. Και όλα αυτά χωρίς καμία κρατική οικονομική συνδρομή, αλλά με την συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και, κυρίως, χάρη στο μεράκι, τη διάθεση και την προσπάθεια των εμπλεκομένων φορέων.
Ο δεύτερος είναι να αναδείξει τη διαφορά μεταξύ των καλλιτεχνών street artists, οι οποίοι ασκούν κοινωνική κριτική σε τοίχους και κτήρια με έργα τους, που είναι επώνυμα και στα οποία είναι άμεσα αναγνωρίσιμη η προσωπική τους γραφή, σε αντιπαράθεση με την αναρχία των ανώνυμων διαμαρτυριών με graffiti, τα οποία, τις περισσότερες φορές, ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους με εγγραφές διαθέσεων και προσωπικών επιθυμιών, με αμφίβολη έως ανύπαρκτη καλλιτεχνική αξία.
Τέλος, ο τρίτος στόχος είναι να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες σήμερα ανταποκρίνονται στα μηνύματα και τα σύμβολα του αστικού περιβάλλοντος και να προβάλει την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την κριτική στην εμπορευματοποίηση της τέχνης, που έχουν ως κοινό τόπο όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες.
Οι καλλιτέχνες
Στο Φεστιβάλ, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Add Fuel, Bastek Street Art, Btoy, Decycle Stencils, Eime, Fkdl, Fred le Chevalier, Goin, Gregos Art, Icks, Kashnik, Kouka Dandi, Losotros X Mj Tom, Maismenos, Milo Art, Pioc Ppc, Rabea Senftenberg, Tarek, Thom Thom, Uno.