Το Φεστιβάλ «Jazz+Πράξεις» γιορτάζει τα δέκα του χρόνια

Στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πάτρας
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 10:22
UPD:10:30

Σταύρος Λάντσιας και Κρόταλα.

A- A A+

Έχοντας διαγράψει μια συναρπαστική πορεία υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου και μεγάλης ανταπόκρισης από το μουσικόφιλο κοινό, το τριήμερο της τζαζ, με τίτλο «Jazz+Πράξεις»,  συμπληρώνει φέτος τα 10 του χρόνια.

Ενταγμένο στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, το τριήμερο «Jazz+Πράξεις» θα πραγματοποιηθεί στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, από την Πέμπτη 27 έως και το Σάββατο 29 Ιουνίου.
Στα δέκα χρόνια ζωής της, η διοργάνωση «Jazz+Πράξεις» έχει φιλοξενήσει μεγάλα ονόματα της διεθνούς και εγχώριας μουσικής σκηνής, πολλά από αυτά σε ειδικές συμπράξεις και αποκλειστικές εμφανίσεις για το Φεστιβάλ και για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έτσι, και αυτήν τη χρονιά, το φιλόδοξο πρόγραμμα του τριημέρου θα προσφέρει μέσα από τις συναυλίες του μια ολοκληρωμένη άποψη από διαφορετική κάθε φορά εκκίνηση και οπτική, με εκλεκτούς καλεσμένους τους Michel Portal, Vincent Peirani, Nικόλα Αναδολή, Groovin’ Ηigh, Σταύρο Λάντσια και Κρόταλα.
Οι 3 μουσικές βραδιές που θα φωτίσουν πολλές και διαφορετικές συνιστώσες της τζαζ, αναδεικνύοντας στο έπακρο το πνεύμα και την ψυχή της και προσδιορίζοντας την ανοιχτή θεματολογία του «Jazz+Πράξεις», διαμορφώνονται ως εξής:

Πέμπτη 27  Ιουνίου, στις 21.00: Groovin’ Ηigh και Νικόλας Αναδολής

Nικόλας Αναδολής.

Οι Groovin’ Ηigh είναι ένα συγκρότημα από την Πάτρα, που βασική επιρροή του αποτέλεσε η gypsy jazz, μια μουσική επίκαιρη και ενδιαφέρουσα, με φανατικό κοινό στην Ευρώπη. Το ρεπερτόριό τους είναι ένα μουσικό ταξίδι, που ξεκινά από τα τζαζ κλαμπ του Μεσοπολέμου και καταλήγει στο σήμερα και περιλαμβάνει διασκευές, κυρίως από jazz standards, με αναφορές και σε άλλα σύγχρονα μουσικά ρεύματα.

Ο 22άχρονος πιανίστας και συνθέτης Νικόλας Αναδολής διαγράφει μία αλματώδη πορεία στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Αμερική, την καρδιά της τζαζ. Το ταλέντο του επιβραβεύτηκε το 2010, με την κατάκτηση του Grand Prix de la Ville de Paris στον μεγάλο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνο - Τζαζ «Martial Solal», τον σπουδαιότερο διαγωνισμό του είδους  στον κόσμο. Έχει συνθέσει κομμάτια για σόλο πιάνο, ντουέτα για πιάνο και σαξόφωνο, για πιάνο τρίο και σύνολα πνευστών και εγχόρδων, ενώ πρόσφατα συνέθεσε για big band. Στη συναυλία, θα παρουσιάσει με το σχήμα του τις ευρηματικές πρωτότυπες συνθέσεις του και εκδοχές γνωστών κομματιών, δοσμένες με έναν ιδιοσυγκρασιακό τρόπο.

Παρασκευή 28  Ιουνίου, στις 21.30: Σταύρος Λάντσιας & Κρόταλα, «Το ποτάμι του χορού»

Ο διακεκριμένος συνθέτης και πολυοργανίστας (πιάνο - κρουστά) Σταύρος Λάντσιας, πλαισιωμένος από το συγκρότημά του, θα συμπράξει με το σχήμα κρουστών Κρόταλα, το οποίο επεμβαίνει στις παραδοσιακές φόρμες δημιουργώντας ένα νέο μουσικό ιδίωμα και μετατρέπει σε κρουστά τα πιο απίθανα αντικείμενα.

Σάββατο 29 Ιουνίου, στις 21.30: Michel Portal -Vincent Peirani

Vincent Peirani.

Ο ογκόλιθος και θεμελιωτής της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ, γάλλος συνθέτης και βιρτουόζος μουσικός Michel Portal (σαξόφωνα, μπάσο, κλαρινέτο) και, ταυτόχρονα, κορυφαίος σολίστ της κλασικής μουσικής με μνημειώδεις συνεργασίες, θα συναντήσει ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της σύγχρονης σκηνής, που βρίσκεται στην αιχμή της δημιουργικής του πορείας, τον ακορντεονίστα Vincent Peirani, σε έναν μουσικό διάλογο υψηλής ενέργειας που θα συναρπάσει, φωτίζοντας μοναδικές πτυχές της τζαζ και της world music, εμπλουτισμένες με έντονη μεσογειακή διάσταση.

Michel Portal.

Πληροφορίες

Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο – Αίθριο: πλατεία Κορυλλού 2 – Πάτρα, τηλ.: 2610 276540.


 

Προτεινόμενα για εσάς