Συνεχείς διεργασίες εν όψει ανασχηματισμού

Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013 13:09
UPD:14:30
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και δεν αποκλείεται εντός τους Σαββατοκύριακου να έχουν και κατ' ιδίαν συνάντηση (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ριζικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, αφού πρώτα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συμφωνήσουν στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. 

Οι ζυμώσεις τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Ιπποκράτους είναι συνεχείς προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της νέας -δικομματικής πλέον- κυβέρνησης, μετά την οριστική αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.

Στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με στόχο να ολοκληρωθεί άμεσα το νέο επικαιροποιημένο πλαίσιο της συνεργασίας. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει και συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, δεδομένου ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακύρωσε χθες προγραμματισμένο ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας των εξελίξεων είναι και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του για αυτή την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Λευκάδα, προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες.

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καθιστά σαφές, σε κάθε ευκαιρία, ότι επιζητεί μια συμφωνία με καθαρούς κανόνες λειτουργίας της νέας κυβέρνησης, αλλά και απτούς πολιτικούς στόχους, ώστε «να μπούμε πλέον, δυναμικά στη διαπραγμάτευση με τους ξένους εταίρους, για τη βελτίωση του προγράμματος, σε όποια σημεία γίνεται».

Σύμφωνα με τη «Ν», Ιπποκράτους διαμηνύει ότι αποδίδει ύψιστη σημασία στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην προώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και στην ψήφιση αντιρατσιστικής νομοθεσίας, ενώ ο κ. Βενιζέλος έχει ζητήσει από στελέχη του Κινήματος σχετικές εισηγήσεις.

Ανασχηματισμός το αργότερο έως την Τρίτη

Οι ανακοινώσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένονται το αργότερο την Τρίτη. Την ίδια ημέρα αναμένεται και η ορκωμοσία των μελών του.

Ερώτημα παραμένει αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ως αντιπρόεδρος ή ως υπουργός. 

Στην «ονοματολογία» σχετικά με στελέχη της Ιπποκράτους που φέρονται ως υποψήφια προς υπουργοποίηση αναφέρονται οι: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Μανιάτης, Συμεών Κεδίκογλου, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου. 

Στους σχεδιασμούς του Μαξίμου περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το σπάσιμο του υπουργείου Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και ο διαχωρισμός του υπουργείου Παιδείας από το υπουργείο Πολιτισμού. 

REUTERS
«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ

«Βουτιά» σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνεργασίας, αφήνοντας το δικομματικό σχήμα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με οριακή πλειοψηφία δύο εδρών. Την παραίτησή του εντός της ημέρας, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, μετά την απόφαση που ελήφθη από τη ΔΗΜΑΡ.

Αμετακίνητος θεωρείται ο Γιάννης Στουρνάρας από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Η νέα θέση του υφυπουργού Νέα Δημόσιας Τηλεόρασης φαίνεται πως θα στελεχωθεί από πρόσωπο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ. 

Στο προσκήνιο για ενδεχόμενη υπουργοποίηση έχουν επανέλθει τα ονόματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μάκη Βορίδη. 

Κλιμάκωση της ακραίας μνημονιακής λιτότητας «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αναζητούν μια νέα προγραμματική συμφωνία και ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που θα κλιμακώσει την ακραία μνημονιακή πολιτική της λιτότητας και του αυταρχισμού», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσο μεγαλώνει η κοινωνική τους απομόνωση και η πολιτική τους απαξίωση, όσο γίνονται πιο ξεκάθαρα τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής, τόσο φαίνονται πιο αποφασισμένοι να διαλύσουν κάθε κοινωνικό δικαίωμα και κάθε δημόσιο αγαθό», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Εξάλλου, τη θέση ότι «η σημερινή κυβέρνηση είναι πολύ πιο αδύναμη» διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στον τ/σ Mega.

Εκτίμησε ακόμη ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα «θα εφαρμόζει την ίδια μνημονιακή πολιτική και θα την εφαρμόζει χειρότερα», καθώς και ότι «τον Σεπτέμβρη θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να συζητήσει νέα μέτρα και νέο μνημόνιο».

Παράλληλα, ο κ. Στρατούλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής.

Όπως είπε, «θα το δούμε τις επόμενες μέρες είναι ένα όπλο το έχουμε υπόψη μας. Όταν χρησιμοποιείται πρέπει να είναι αποτελεσματικό».

ΚΚΕ: Σηματοδοτείται η κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού

«Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και η νέα προγραμματική συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με την ανοχή της ΔΗΜΑΡ, σηματοδοτούν την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού και των εργαζομένων, μέσα από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που είναι προ των πυλών», παρατηρεί το ΚΚΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο λαός έχει πλούσια πείρα για να διαπιστώσει ότι δε μπορεί να εναποθέσει τις ελπίδες, για την αντιμετώπιση της δικής του σκληρής πραγματικότητας, στις διάφορες μεταμφιέσεις της κυβέρνησης ή σε κάποια άλλη κυβέρνηση που θα υποκλίνεται στον καπιταλιστικό "μονόδρομο" και την Ε.Ε.».
 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή