Παράταση ΗΠΑ-Βρετανίας για το θέμα του Ιράκ

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2003 07:26
UPD:07:28
A- A A+

Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι δεν πρόκειται να θέσουν σήμερα σε ψηφοφορία το νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν διπλωμάτες του ΟΗΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, θεωρείται πιθανόν να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις το Σαββατο-κύριακο, με την ελπίδα να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία την ερχόμενη Δευτέρα.

Νωρίτερα χθες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για το βρετανικό σχέδιο, μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο Κόλιν Πάουελ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία, καθώς τόνισε ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές.

Το Ιράκ, απέρριψε τις βρετανικές προτάσεις για ένα αναθεωρημένο σχέδιο απόφασης, ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν εκ νέου Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της Πολωνίας, της Νορβηγίας και του Σαλβαδόρ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιά στάση τήρησαν οι τρεις ηγέτες, ως προς το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας στο Ιράκ.

Από την αρχή της εβδομάδας, ο Τζωρτζ Μπους, έχει μιλήσει τηλεφωνικά, με τουλάχιστον 20 ξένους ηγέτες.

«Η Ελλάδα επιμένει στην εξάντληση όλων των διπλωματικών προσπαθειών για την ιρακινή κρίση», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ότι υπάρχει συναίνεση των 15 σε μια σειρά ζητημάτων, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή