Χιλή : Κατά της αμερικανο-βρετανικής πρότασης για το Ιράκ

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2003 08:34
A- A A+

Η υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, Σολεδάδ Αλβεάρ, δήλωσε ότι η χώρα της δεν θα υποστηρίξει την αμερικανο-βρετανική πρόταση για δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα ανοίγει το δρόμο για επίθεση κατά του Ιράκ, αν δεν γίνουν αλλαγές.

Η Χιλή είναι μία από τις έξι χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της και μαζί με το Μεξικό, το Πακιστάν, την Αγκόλα, τη Γουϊνέα και το Καμερούν προσπαθούν να βρουν μία κοινή θέση έναντι της αμερικανο-βρετανικής πρότασης -από τη μία πλευρά- και της κατηγορηματικής άρνησης -από την άλλη- της Γαλλίας, της Κίνας, της Ρωσίας και της Γερμανίας να στηρίξουν μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, η Σολεδάδ Αλβεάρ ανέφερε ότι «αν έπρεπε να ψηφίσουμε επί της πρότσης για την απόφαση που παρουσιάσθηκε την περασμένη Παρασκευή, η Χιλή δεν θα την υποστήριζε».

Πρόσθεσε δε, ότι όλα τα πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν την καταψήφιση του συγκεκριμένου αμερικανο-βρετανικού σχεδίου απόφασης, ή την αποχή από την ψηφοφορία.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «ακόμα δεν έχουμε ψηφίσει, υπάρχει χρόνος» και επισήμανε ότι «επιδιώκουμε τον διάλογο προκειμένου να βρεθεί μία πρόταση που θα οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου» στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή