«Πιθανή μια νίκη Άσαντ» κατά ισραηλινό υπουργό

Κλειδί η υποστήριξη Ιράν και Χεζμπολάχ
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 16:48
UPD:17:19
REUTERS/MOHAMED AZAKIR
«Πάντα πίστευα ότι η πιθανότητα νίκης του Άσαντ ήταν βάσιμη, ειδικά με μια μεγάλη βοήθεια και υποστήριξη από πλευράς Ιράν και Χεζμπολάχ», δήλωσε ισραηλινός υπουργός.
A- A A+

Στην εκτίμηση ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, με τη βοήθεια του Ιράν και της λιβανικής Χεζμπολάχ, πιθανόν να επικρατήσει των ανταρτών στο συριακό εμφύλιο προχώρησε τη Δευτέρα ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ, Γιούβαλ Στάινιτς.

Υπεύθυνος για τις διεθνείς υποθέσεις, τη στρατηγική, αλλά και τον τομέα των πληροφοριών, ο κ. Στάινιτς έκανε τα συγκεκριμένα σχόλια σε ενημέρωση ξένων εκπροσώπων του Τύπου με αφορμή τις τελευταίες στρατιωτικές επιτυχίες του καθεστώτος της Δαμασκού.

«Πάντα πίστευα ότι η πιθανότητα νίκης του Άσαντ ήταν βάσιμη, ειδικά με μια μεγάλη βοήθεια και υποστήριξη από πλευράς Ιράν και Χεζμπολάχ», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός.

Προχώρησε μάλιστα και στην εκτίμηση ότι ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας μπορεί όχι μόνο να διατηρήσει τα εδάφη τα οποία ελέγχει, αλλά και να ανακαταλάβει περιοχές από τους αντάρτες.

Αρνήθηκε ωστόσο να πει περισσότερα για τη στάση του Ισραήλ σε περίπτωση νίκης του καθεστώτος Άσαντ, επικαλούμενος την πολιτική του Ισραήλ να μην αναμειγνύεται ανοικτά στη Συρία.

Τα σχόλια Στάινιτς δεν έγιναν δεκτά με ιδιαίτερη θερμότητα από τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών του Ισραήλ.

«Πρόκειται για προσωπικές απόψεις του Στάινιτς, οι οποίες επιπλέον βασίζονται και σε λανθασμένη πληροφόρηση», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ισραηλινός διπλωμάτης ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Μαρκ Ρεγκέβ, δήλωσε ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του κ. Στάινιτς και ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν λαμβάνει επίσημη θέση για τις προοπτικές του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτική στο ζήτημα της εσωτερικής διαμάχης στη Συρία, εκτιμώντας ότι το καθεστώς Άσαντ διατήρησε καθεστώς ηρεμίας και σταθερότητας στη διαμάχη με το Ισραήλ για τέσσερις δεκαετίες (1973-2013) σε ό,τι αφορά τα Υψώματα του Γκολάν.

Παράλληλα, το Τελ Αβίβ ανησυχεί για την παρουσία πολλών ριζοσπαστικών ισλαμιστικών στοιχείων ανάμεσα στους αντάρτες οι οποίοι πολεμούν για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και έχει εκφράσει σκεπτικισμό για τον εξοπλισμό της συριακής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρία αεροπορικά κτυπήματα το τελευταίο διάστημα εντός της Συρίας κατά φορτίων τα οποία, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, περιείχαν σύγχρονα όπλα τα οποία το καθεστώς προσπαθούσε να προωθήσει στη Χεζμπολάχ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή