Λιβύη: «Ελεεινές» συνθήκες κράτησης μεταναστών καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 08:01
UPD:09:40
EPA/A. CARRASCO RAGEL
A- A A+

Την «απαράδεκτη μεταχείριση χιλιάδων ξένων πολιτών - οι περισσότεροι εκ των οποίων κατάγονται από την υποσαχάρεια Αφρική- που υφίστανται αυθαίρετες συλλήψεις και κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ελεεινές συνθήκες» από τις λιβυκές αρχές καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις λιβυκές αρχές να σταματήσουν την επ΄αόριστον κράτηση χιλιάδων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και αιτούντων άσυλο, ορισμένοι από τους οποίους υφίστανται βασανιστήρια.

Η οργάνωση επισκέφτηκε επτά κέντρα κράτησης και επισημαίνει ότι έχει αποδείξεις για κακομεταχείριση που προσιδιάζει με βασανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Αρκετοί κρατούμενοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται γυναίκες, ξυλοκοπήθηκαν βίαια με σωλήνες νερού ή ηλεκτρικά καλώδια»,  αναφέρει, προσθέτοντας ότι έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες από κρατούμενους που τραυματίστηκαν από σφαίρες στη διάρκεια ταραχών.

«Ο βασανισμός και οι κακομεταχειρίσεις που ανακαλύψαμε στα κέντρα κράτησης είναι απαράδεκτα», τονίζει η Χασίμπα Χαντζ Σαχράουι, υποδιευθύντρια του προγράμματος Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας.

Όσον αφορά την βοήθεια της Ε.Ε. προς τη λιβυκή κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει η λαθρομετανάστευση, η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί «ιδιαίτερα ανησυχητική τη διαπίστωση ότι οι πόροι της Ε.Ε. φαίνεται πως χρησιμοποιούνται για χρηματοδότηση κέντρων κράτησης όπου χιλιάδες ξένοι πολίτες κρατούνται παράνομα».

Η ΜΚΟ καλεί την Ε.Ε. να μην συνάπτει πλέον νέες συμφωνίες με τη Λιβύη στον τομέα αυτόν μέχρι η χώρα να επιδείξει τον σεβασμό της στα δικαιώματα των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών.

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, από τον Μάιο του 2012 οι λιβυκές αρχές έχουν απελάσει 25.000 άτομα που εισήλθαν παράνομα στη Λιβύη, χώρα διαμετακόμισης και προορισμού για δεκάδες χιλιάδες αφρικανούς μετανάστες που επιθυμούν να πάνε στην Ευρώπη.

Χιλιάδες μετανάστες που θεωρούνται «απειλή για την εθνική ασφάλεια» κρατήθηκαν σε κέντρα κράτησης επί μήνες πριν απελαθούν χωρίς να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε δικηγόρο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο
 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή