Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 12:00
UPD:12:00
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το κόκκινο κρέας για την υγεία; Σύμφωνα με νέα έρευνα, ακόμη και μια μικρή αύξηση της ποσότητας που καταναλώνει κανείς καθημερινά μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου Σιγκαπούρης έδειξε ότι αυτό ισχύει ακόμη και όταν η μερίδα που καταναλώνει κανείς καθημερινά αυξάνεται κατά το ήμισυ, αφού ο κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας τα επόμενα τέσσερα χρόνια αυξάνεται κατά 48%.

Αντίθετα, ο κίνδυνος προσβολής από διαβήτη τύπου 2 μειώνεται (σε ποσοστό 14%) στα άτομα που μειώνουν την ποσότητα του κόκκινου κρέατος που καταναλώνουν σε καθημερινό επίπεδο.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει λόγω των κατά κύριο λόγο κορεσμένων λιπαρών που περιέχει το κόκκινο κρέας, γεγονός που δείχνει ότι όσοι δεν μπορούν να το βγάλουν από τη διατροφή τους, θα πρέπει να μειώσουν την ποσότητα που καταναλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από μελέτη 7.500 περιστατικών διαβήτη τύπου 2 για διάστημα τεσσάρων ετών.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας επιβεβαιώνουν ότι η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και την προσβολή από διαβήτη τύπου 2 είναι άρρηκτη και πως η πρόληψη απαιτεί μείωση της ποσότητας που καταναλώνεται», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ An Pan στην επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού JAMA Internal Medicine.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή