ΗΠΑ: «Ανεπίστρεπτη» ζημία η αποκάλυψη των παρακολουθήσεων

Κατάθεση του διευθυντή της NSA σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 20:11
UPD:21:39
REUTERS/JONATHAN ERNST

Ο στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, διευθυντής της NSA μιλά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

A- A A+

Η δημόσια αποκάλυψη των προγραμμάτων παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ προκάλεσε ανεπίστρεπτη ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και βοήθησε τους εχθρούς της χώρας, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) την Τρίτη.

«Θεωρώ ότι πρόκειται για ανεπίστρεπτη και σοβαρή ζημία στο έθνος», τόνισε ο στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, διευθυντής της NSA, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

REUTERS

Σε ερώτηση για το εάν οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν βοήθησαν τους εχθρούς των ΗΠΑ, ο κ. Αλεξάντερ  απάντησε ότι πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο και ότι πιθανότατα οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις θα αποτελέσουν πλήγμα τόσο για την Ουάσιγκτον όσο και για τους συμμάχους της.

Ο διευθυντής της NSA έκανε λόγο για αποτροπή επιθέσεων μέσω της χρήσης των προγραμμάτων παρακολούθησης τουλάχιστον 50 φορές από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 μέχρι σήμερα.

Τα στοιχεία για τις παραπάνω απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ θα παρασχεθούν  από το κ. Αλεξάντερ στο Κογκρέσο εντός των επόμενων 24 ωρών.

Ο Σον Τζόις, υποδιευθυντής του FBI, παρείχε πληροφορίες για δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις απειλής, μία προσπάθεια να σχεδιαστεί βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και μια προσπάθεια χρηματοδότησης τρομοκρατικής στη Σομαλία η οποία πραγματοποιούσε επιθέσεις αυτοκτονίας.

REUTERS
Βερολίνο: Διαμαρτυρία με σύνθημα «Yes We Scan»

Περίπου 300 άτομα πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Βερολίνο κατά των προγραμμάτων παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, με αφορμή την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη γερμανική πρωτεύουσα στις 18 και 19 Ιουνίου. Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν το «Yes We Scan», παράφραση του γνωστού προεκλογικού συνθήματος του Ομπάμα, «Yes we can».

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή