Στην κορυφή της λίστας των 500 ταχύτερων υπερυπολογιστών του κόσμου βρέθηκε εκ νέου η Κίνα, χάρη στον «Τιανχέ 2», του Εθνικού Πανεπιστημίου Αμυντικής Τεχνολογίας.
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων που συντάσσει τη λίστα χαρακτήρισε το γεγονός ως «έκπληξη», από τη στιγμή που το σύστημα δεν αναμενόταν να είναι έτοιμο μέχρι το 2015. Η Κίνα κατείχε τα πρωτεία κατά το διάστημα μεταξύ του Νοεμβρίου του 2010 και του Ιουνίου του 2011, και τα επανέκτησε τώρα, αφήνοντας τις ΗΠΑ στη δεύτερη και την τρίτη θέση (με τους Titan και Sequoia) και την Ιαπωνία στην τέταρτη (με τον Κ).
H λίστα συντάσσεται δύο φορές το χρόνο, υπό την επίβλεψη του Χανς Μόιερ, καθηγητή επιστήμης υπολογιστών του πανεπιστημίου του Μανχάιμ. Δημοσιεύτηκε με σκοπό να συμπέσει με την International Supercomputing Conference στη Λειψία. Ο Τιανχέ 2 (Γαλαξίας) λειτουργεί στα 33.86 petaflop/ δευτερόλεπτο: 33.860 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανα δευτερόλεπτο.
Στη θεωρία, η ταχύτητα πρέπει να ανέλθει στα 54,9. Το όλο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το 863 Πρόγραμμα Υψηλής Τεχνολογίας της κινεζικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της αυτονομίας των κινεζικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.
Ο Τιανχέ 2 πρόκειται να εγκατασταθεί στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών στο Γκουανγκτζού, στην επαρχία Γκουαντόνγκ. Συνολικά, χρησιμοποιεί ένα σύνολο 3,12 εκατομμυρίων πυρήνων επεξεργαστή, χρησιμοποιώντας τσιπ Ivy Bridge και Xeon Phi της Intel.
Ωστόσο, περιλαμβάνει και αρκετά χαρακτηριστικά που έχουν αναπτυχθεί στην Κίνα, όπως ένα ειδικά παραμετροποιημένο σύστημα διασύνδεσης, η χρήση 4.096 CPU Galaxy FT-1500 και η χρήση του λειτουργικού Kylin, βασισμένου στο Linux.
Στην Κίνα ανήκουν οι 66 από τους υπολογιστές της λίστας. Τους περισσότερους έχουν οι ΗΠΑ, με 252 συστήματα. Η Ιαπωνία διαθέτει 30, η Μ.Βρετανία 29, η Γαλλία 23 και η Γερμανία με 19. Οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να «απαντήσουν» με δικό τους υπερυπολογιστή μέχρι το 2015.