«This house» από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 09:45
Johan Persson

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τις μεταδόσεις από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, παρουσιάζοντας το έργο «This house» (Αυτό το σπίτι) του Τζέιμς Γκρέιαμ.

A- A A+

Μιλώντας για τον μεγάλο χειμώνα της δυσφορίας στη Βρετανία, ένα έργο που διαδραματίζεται στην ταραγμένη δεκαετία του ’70, μερικά χρόνια πριν η Μάργκαρετ Θάτσερ κάνει την εμφάνισή της στην πολιτική σκηνή, «επισκέπτεται» τη χώρα μας, έχοντας να πει πολλά και για το σήμερα.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τις μεταδόσεις από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, παρουσιάζοντας το έργο «This house» (Αυτό το σπίτι) του Τζέιμς Γκρέιαμ, σε σκηνοθεσία του Τζέρεμι Χέριν, σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση με αγγλικούς υπότιτλους, σήμερα, Τρίτη 18 Ιουνίου στις 9 το βράδυ.

Μία αποτρόπαιη πολιτική τοιχογραφία

JOHAN PERSSON
Ένα κοινοβούλιο και μια χώρα βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, στο διάρκειας 165΄ (συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής) έργο, που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Σεπτέμβριο και παίζεται συνεχώς μέχρι σήμερα, με ασφυκτικά γεμάτη την αίθουσα του θεάτρου Olivier του Λονδίνου, αποτελώντας μια αποτρόπαια, κωμικοτραγικά μαύρη τοιχογραφία των βρετανών πολιτικών και των πολιτικών γενικότερα.

Το έργο είναι ένας απολογισμός μιας εποχής, μια καταγραφή της πολιτικής σκηνής, που πάνω της κατασπαράσσονται οι κομματικές φυλές, ενώ η Βρετανία, σαν το τεράστιο ρολόι του Big Ben που κυριαρχεί στο σκηνικό, κινδυνεύει να σταματήσει. Οι πολιτικοί, σαν πρόωρα αναπτυγμένα παιδιά, έχουν μια αμυδρή αίσθηση ότι ο κόσμος γύρω τους αλλάζει, αλλά επιμένουν σε ένα σύστημα που θρέφεται από απαρχαιωμένες παραδόσεις. Οι πληβείοι Εργατικοί και οι αριστοκράτες Συντηρητικοί έχουν περισσότερα κοινά μεταξύ τους από αυτά που θα έχουν με την «κόρη του μπακάλη», που θα καταλάβει αυτό το κουρασμένο σύστημα και θα το κάνει φύλλο και φτερό.

Ο συγγραφέας, που γεννήθηκε το 1982 και βλέπει με μία διαφορετική ματιά τις καταστάσεις, στις οποίες αναφέρεται, δεν καταφεύγει σε φαντασιακή πλοκή, γιατί δεν του χρειάζεται: Η πολιτική που αγνοεί την πραγματικότητα είναι η πιο συναρπαστική κωμωδία, τα σκοτεινά γραφεία των βουλευτών στο Ανάκτορο του Γουεστμίνστερ δεν επιτρέπουν τη θέα στους ταραγμένους δρόμους και στους εξεγερμένους βιομηχανικούς εργάτες, στον πληθωρισμό που καλπάζει, στην απώλεια των ψευδαισθήσεων και στην αίσθηση των Βρετανών ότι η χώρα τους καταρρέει.

Το έργο δεν ασχολείται με τους ηγέτες. Όλα διαδραματίζονται στη Βουλή των Κοινοτήτων, στο Ανάκτορο του Γουεστμίνστερ, όπου βουλευτές και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και των δύο πλευρών επιδίδονται στη σκοτεινή τέχνη της πολιτικής, κάνουν συναλλαγές, εκφοβίζουν, εκβιάζουν και εξαγοράζουν τους αιρετικούς, για να τους ευθυγραμμίσουν. Οι Εργατικοί ξοδεύουν την ενέργειά τους αποκλειστικά για να εμποδίσουν τους Συντηρητικούς να πάρουν την εξουσία, ενώ το νομοθετικό έργο καρκινοβατεί και η πραγματικότητα μαίνεται έξω από αυτό το ερμητικά κλειστό ίδρυμα.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»,  Βασιλίσσης  Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 14 ευρώ, φοιτητικό: 7 ευρώ.

 

Προτεινόμενα για εσάς