Παράσταση λαϊκού αισθήματος από τον Θάνο Μικρούτσικο

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 11:28
UPD:11:29
A- A A+

Συντονισμένοι στο κλίμα της εποχής, ο Θάνος Μικρούτσικος και η εκλεκτή συντροφιά του θα ψάξουν το όνειρό μας, με μια πιρόγα, καβάλα στης γοργόνας το φτερό, ελπίζοντας στους σεισμούς που μέλλονται για να ’ρθουν.

Με τον συμβολικό τίτλο «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι», ο Θάνος Μικρούτσικος, με τη σύμπραξη των Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κότσιρα,  Δημήτρη Μπάση και Ρίτας Αντωνοπούλου, παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών ένα μουσικό πρόγραμμα γεμάτο νόημα, στο Ηρώδειο, την Τρίτη 18 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Αφιερωμένη στη μνήμη του στιχουργού Άλκη Αλκαίου που έφυγε πρόσφατα, η παράσταση, η οποία αρχικά είχε σχεδιαστεί να περικλείει μόνο τα λαϊκά τραγούδια, που συνέθεσε κατά καιρούς ο μεγάλος δημιουργός, εμπλουτίστηκε με τραγούδια του που έχουν πολιτικό πρόσημο και συνάδουν με το ουσιαστικό περιεχόμενο του τίτλου, όπως τα  «Άννα μην κλαις»,  «Ανεμολόγιο»,  «Ελένη»,  «Είσαι η Πρέβεζα, τα Γιάννενα και το Κιλκίς».

Έτσι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει λαϊκά, αλλά και πολιτικά τραγούδια λαϊκού αισθήματος του Θάνου Μικρούτσικου, σε ποίηση και στίχους των Μπέρτολτ Μπρεχτ,  Βολφ Μπίρμαν,  Άλκη Αλκαίου,  Μάνου Ελευθερίου, Κώστα Τριπολίτη, Κώστα Λαχά, Οδυσσέα Ιωάννου, Λίνας Νικολακοπούλου, Λάκη Λαζόπουλου και Μπάμπη Τσικληρόπουλου, τα οποία θα ερμηνευθούν από μία θαυμάσια ορχήστρα, με επικεφαλής τον Θύμιο Παπαδόπουλο και τέσσερις από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου.

Με μία ειλικρινή απορία

Ο σπουδαίος μας συνθέτης, μιλώντας για τα λαϊκά τραγούδια που έχει γράψει, αναφέρει: «... Είχα και εγώ εκπλαγεί με τη διαχρονική επιτυχία της “Πιρόγας”, με την τρέλα που ακολουθούσε τη “Ρόζα”, επειδή η καταγωγή μου ήταν πολύ διαφορετική από αυτήν ενός λαϊκού συνθέτη και δεν καταλάβαινα πως από τις όπερες, τα συμφωνικά μου έργα, αλλά και από τον Καββαδία μου, μεταπηδούσα στην “Ατομική μου ενέργεια” και το “Πατησίων και Παραμυθιού γωνία”.

Είχα εξομολογηθεί την ειλικρινή απορία μου στον Μάνο Χατζιδάκι, όταν εκείνος μου είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για το τραγούδι μου “Θέατρο Σκιών” και αυτός, πολύ φυσικά, μου είπε: “Μα αγαπητέ μου Θάνο, μόνο οι outsiders σήμερα μπορούν να γράψουν λαϊκό τραγούδι. Κι εγώ outsider ήμουνα”. Ίσως είχε δίκιο...».

Πληροφορίες

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: 40 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη), 35 ευρώ (Α' ζώνη), 25 ευρώ (Β’ & Γ’ ζώνη), 20 ευρώ (άνω διάζωμα), 15 ευρώ (φοιτητικό), 5 ευρώ (ανέργων και ΑΜΕΑ). Προπώληση εισιτηρίων: Εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39  - εντός στοάς Πεσμαζόγλου), καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, τηλεφωνικά: 210 32 72 000 (Δευτέρα – Κυριακή: 9.00 – 21.00), ηλεκτρονικά: www.greekfestival.gr .

Προτεινόμενα για εσάς