Σοβαρά επεισόδια τη νύχτα στην Τουρκία

Δεκάδες τραυματίες κατά την επέμβαση της Αστυνομίας στο πάρκο Γκεζί
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013 08:32
UPD:15:51
REUTERS/STRINGER/TURKEY
A- A A+

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα στην Κωνσταντινούπολη μετά από την επέμβαση της αστυνομίας για την απομάκρυνση των διαδηλωτών από το πάρκο Γκεζί.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ήταν μια από τις χειρότερες νύχτες ταραχών τις τελευταίες 18 ημέρες που οι διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους.

Με χρήση δακρυγόνων και κανόνια νερού οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο πάρκο Γκεζί και έριξαν τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ ορισμένοι δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες από γιατρούς στα γύρω ξενοδοχεία.

Μετά την επιχείρηση της Αστυνομίας, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα στην κεντρική λεωφόρο που οδηγεί στην πλατεία Ταξίμ, ενώ και στην πρωτεύουσα Άγκυρα χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα.

Η Συνομοσπονδία των Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK) προανήγγειλε γενική απεργία για τη Δευτέρα.

Το μεσημέρι ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης διεμήνυσε πως οι αρχές δεν θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη για τις 16.00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης στην πλατεία Ταξίμ. 

«Οποιοδήποτε κάλεσμα για συγκέντρωση στην Ταξίμ υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια» δήλωσε, προσθέτοντας πως «όταν η κατάσταση σταθεροποιηθεί, μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα». 

(Reporting by Seda Sezer; writing by Nick Tattersall; editing by Mark Heinrich)

Λίγες ώρες πριν από την επέμβαση της αστυνομίας ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε υπό τη μορφή τελεσιγράφου την αποχώρηση του κόσμου από το πάρκο έως την Κυριακή.

Πριν το τελεσίγραφο Ερντογάν, οι διαδηλωτές είχαν αποφασίσει να συνεχίσουν την κατάληψη στο πάρκο Γκεζί, αγνοώντας την προηγούμενη έκκληση Ερντογάν να αποχωρήσουν, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» την ανάπλαση του πάρκου μέχρι η δικαιοσύνη να αποφανθεί σε σχέση με τις εναντίον της ανάπλασης προσφυγές.

Το ΚΚΕ «καταγγέλλει την άγρια επίθεση»

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ «καταγγέλλει την κλιμάκωση της άγριας επίθεσης, με βάρβαρα μέσα και ωμότητες, που οργανώνει η κυβέρνηση Ερντογάν, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και η αστική τάξη της Τουρκίας».

Επισημαίνει ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλαπλασιάζονται τα θύματα της επίθεσης, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε ανοιχτή επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων.

Το ΚΚΕ «για άλλη μια φορά εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό της Τουρκίας και στο ΚΚ Τουρκίας και καλεί τους εργαζόμενους στην Ελλάδα να δυναμώσουν τη συμπαράσταση τους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή