Τουρκία: «Παγώνει» η ανάπλαση του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη

Εν αναμονή δικαστικής απόφασης και δημοψηφίσματος
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013 13:37
UPD:19:59
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

 

 

A- A A+

Να παγώσει την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί της Κωνστναντινούπολη, η αντίθεση στην οποία αποτέλεσε το έναυσμα για τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων 10 ετών στην Τουρκία, αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση.

Η αναστολή ισχύει μέχρι η τουρκική δικαιοσύνη να αποφανθεί σε σχέση με τις εναντίον της ανάπλασης προσφυγές.

Μετά από διαβουλεύσεις, αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε στην ανακοίνωση της σχετικής απόφασης.

Εάν το δικαστήριο αποφανθεί ότι το κυβερνητικό σχέδιο είναι σύννομο, η πραγματοποίησή του θα αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε για μία ακόμη φορά την Παρασκευή τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν το πάρκο, δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα των πρώτων βίαιων συγκρούσεων.

«Μείνατε στο πάρκο όσο περισσότερο μπορούσατε, εκθέσατε το μήνυμά σας. Εάν το μηνυμά σας αφορά το πάρκο Γκεζί, ελήφθη και αξιολογήθηκε», δήλωσε ο κ. Ερντογάν. «Τώρα σας παρακαλούμε να εγκαταλείψετε το πάρκο Γκεζί και να πάτε στα σπίτια σας».

Ο τόνος του έμοιαζε ηπιότερος του αντίστοιχου μηνύματός του την Πέμπτη, όπου έκανε λόγο για «τελευταία προειδοποίηση».

Η απόφαση των διαδηλωτών, τους οποίους εκπροσώπησε στις συνομιλίες με την κυβέρνηση η Πλατφόρμα Αλληλεγγύη Ταξίμ, αναμενόταν την Παρασκευή το βράδυ.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της, Χουσεΐν Τσελίκ, τόνισε πως ανάλογα με την ετυμηγορία της δικαιοσύνης, θα υπάρξει δημοψήφισμα «ώστε να ακουστούν οι απόψεις των ανθρώπων της Κωνσταντινούπολης για την κατάσταση».

Πρόσθεσε δε ότι το πάρκο «δεν είναι μέρος για να ζει κανείς 24 ώρες το 24ωρο» και πως «οι περιβαλλοντιστές θα πρέπει να αποχωρήσουν».

Όποιος δεν θέλει να ψηφίσει, δε μπορεί να επικαλείται τη δημοκρατία, κατέληξε ο κ. Τσελίκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή