ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ 48 ωρών στον Σαντάμ Χουσεΐν και τους γιους του να εγκαταλείψουν το Ιράκ, για να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση, έδωσε ο Τζωρτζ Μπους στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε τις πρώτες πρωϊνές ώρες στον αμερικανικό λαό. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα επιτεθούν όποια στιγμή το επιλέξουν.
Τα γεγονότα στο Ιράκ έχουν φθάσει πλέον στις ημέρες της τελικής απόφασης, είπε, ξεκινώντας την δεκαπεντάλεπτη ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ζήτησε από τους ξένους υπηκόους, τους δημοσιογράφους και τους επιθεωρητές όπλων, να εγκαταλείψουν το Ιράκ εντός 48 ωρών. Κάλεσε τους άνδρες του ιρακινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, να μην πολεμήσουν τα συμμαχικά στρατεύματα, να μην υπακούσουν σε εντολή για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και να μην καταστρέψουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, γιατί στην περίπτωση αυτή, όσοι συλληφθούν θα προσαχθούν σε δίκη ως εγκληματίες πολέμου.
Προειδοποίησε για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, εάν ξεκινήσουν οι στρατιωτικές επιθέσεις. Ηδη, η αμερικανική κυβέρνηση έθεσε τη χώρα στο δεύτερο βαθμό επιφυλακής για την ασφάλεια από τρομοκρατικά χτυπήματα, εφαρμόζοντας την επιχείρηση «Ασπίδα-Ελευθερία», όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση στο διάγγελμα Μπους από τη Βαγδάτη, η οποία πάντως χθες, είχε απορρίψει το τελεσίγραφο.
Οι πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ισπανίας στον ΟΗΕ, δεν έθεσαν τελικά χθες σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το σχέδιο δεύτερου ψηφίσματος για τον αφοπλισμό του Ιράκ.
Τόνισαν, ότι η Βαγδάτη παραβίασε στην πράξη τις αποφάσεις του Οργανισμού και έχασε την τελευταία ευκαιρία να αφοπλιστεί, ενώ προσέθεσαν ότι για την απόφαση αυτή ευθύνεται η Γαλλία, η οποία ξεκαθάρισε ότι θα θέσει «βέτο», σε οποιαδήποτε απόφαση για στρατιωτική επέμβαση.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι αποσύρει τους επιθεωρητές του ΟΗΕ από το Ιράκ, απόφαση την οποία χαρακτήρισε ατυχή, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Νάτζι Σάμπρι.
Ωστόσο, ο Χανς Μπλιξ, άφησε έναν κατάλογο με τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει το Ιράκ για τον αφοπλισμό του. Στη σχετική έκθεση που διανεμήθηκε χθες στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν αναφέρεται πουθενά ότι το Ιράκ εξακολουθεί να αναπτύσσει επικίνδυνα όπλα. Υποδεικνύεται όμως σαφώς, ότι οι επιθεωρητές δεν είναι ικανοποιημένοι από τις πληροφορίες που τους παρέσχε η Βαγδάτη, για τα όπλα μαζικής καταστροφής.
Στη Βρετανία, όπου το θέμα του Ιράκ θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, Ρόμπιν Κουκ, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ, διαφωνώντας με τους ισχυρισμούς του Βρετανού πρωθυπουργού.
Στην Τουρκία, το υπουργικό συμβούλιο, θα συζητήσει σήμερα ένα σχέδιο απόφασης, που θα επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της Τουρκίας ως ορμητήριο, κατά του Ιράκ, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αμπντουλατίφ Σενέρ.
Ο Καναδάς δεν θα συμμετάσχει σε μια στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράκ, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Κρετιέν.
Αντιθέτως η Αυστραλία, αποφάσισε σήμερα να συμμετάσχει με στρατεύματα στην επικείμενη αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ, κάνοντας δεκτό σχετικό τηλεφωνικό αίτημα του Τζωρτζ Μπους, όπως ανακοίνωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζων Χάουαρντ.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας έδωσε την έγκρισή του για την αποστολή μέχρι 200 στρατιωτών, στο πλαίσιο της αμερικανικής εκστρατείας κατά του Ιράκ.
Η συνολική δύναμη των αμερικανικών στρατευμάτων, που έχουν συγκεντρωθεί προ των πυλών του Ιράκ, υπερβαίνει τους 255.00 άνδρες, εκ των οποίων οι 150.000 σταθμεύουν στο Κουβέϊτ, δήλωσε πηγή του Πενταγώνου.
Ο Σαντάμ Χουσεΐν παραδέχθηκε χθες ότι στο παρελθόν το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία όπως είπε, δεν έχει πλέον. Οι Ιρακινοί κατέστρεψαν χθες δύο ακόμη πυραύλους Αλ Σαμούντ ΙΙ και πέντε κώνους κεφαλής πυραύλου.
«Τα περιθώρια είναι στενά, αλλά πρέπει να αξιοποιήσουμε και την παραμικρή πιθανότητα ειρηνικής λύσης», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας. «Η κρίση πρέπει να γίνει αφορμή για ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής φωνής», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου.