Γκιούλ: «Διάλογος με τους νομιμόφρονες, όχι στη βία»

Διαλλακτικός αλλά εγγύτερα στον Ερντογάν ο τούρκος πρόεδρος
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013 18:47
UPD:20:50
EPA/STR

Ο κ. Γκιούλ, ο οποίος έχει κρατήσει μέχρι στιγμής έναν πιο συμβιβαστικό τόνο έναντι των κινητοποιήσεων, δήλωσε ότι αποτελεί χρέος της κυβέρνησης να χτίσει γέφυρες διαλόγου με τους αντιπάλους της (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Σε διάλογο με τους «νομιμόφρονες διαδηλωτές» κάλεσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, μετά την εκκαθάριση της πλατείας Ταξίμ από τους διαδηλωτές, δύο σχεδόν εβδομάδες μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.

Κύριος στόχος των διαδηλωτών είναι ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Γκιούλ, ο οποίος έχει κρατήσει μέχρι στιγμής έναν πιο συμβιβαστικό τόνο έναντι των κινητοποιήσεων, δήλωσε ότι αποτελεί χρέος της κυβέρνησης να χτίσει γέφυρες διαλόγου με τους αντιπάλους της.

Ωστόσο, εμφανίστηκε να πλησιάζει τον κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι οι βίαιες διαμαρτυρίες είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα.

«Εάν οι άνθρωποι έχουν αντιρρήσεις, το να εμπλακεί κανείς σε διάλογο μαζί τους για να ακούσει τι έχουν να πουν είναι χωρίς αμφιβολία καθήκον μας», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Δεν πρέπει να δώσουμε ευκαιρία στη βία. Αυτό δεν θα επιτρεπόταν ούτε στη Νέα Υόρκη,  ούτε στο Βερολίνο», πρόσθεσε, σε επίσκεψή του στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

«Συμβολική η συνάντηση Ερντογάν – επιτροπής»

REUTERS
Συμπλοκές στην Πλατεία Ταξίμ

Με δακρυγόνα και κανόνια νερού επιχείρησε η τουρκική αστυνομία να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που παρέμενε στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Τρίτης. Λίγο πριν, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν απαιτούσε την άμεση λήξη των κινητοποιήσεων, μετά από 10 ημέρες συνεχώς διαμαρτυριών.

Την ίδια ώρα, η πρωτοβουλία «Αλληλεγγύη Ταξίμ», η οποία εκφράζει το ρεύμα των πρώτων διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί, σημείωνε ότι η επιτροπή με την οποία συναντάται απόψε ο κ. Ερντογάν σε μια προσπάθεια μεσολάβησης μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών δεν είναι αντιπροσωπευτική των διαδηλωτών και η συνάντηση είναι περισσότερο «συμβολική».

«Εάν η πρωτοβουλία είχε μοιραστεί πληροφορίες με κάποιον από την επιτροπή, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα είχε κάποιο νόημα. Τώρα δεν έχει κανένα», δήλωσε ο Μπουλέντ Μουφτούογλου, ηγετική φιγούρα της πρωτοβουλίας και στέλεχος των τούρκων Πράσινων.

Διαμαρτυρία δικηγόρων για τις συλλήψεις

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Εκατοντάδες δικηγόροι γέμισαν την κεντρική είσοδο του Μεγάρου της Δικαιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη, φωνάζοντας συνθήματα κατά της προσαγωγής συναδέλφων τους οι οποίοι διαδήλωναν υπέρ των υπερασπιστών του πάρκου Γκεζί.

«Εισαγγελέα παραιτήσου», «Παντού είναι Ταξίμ, παντού είναι Αντίστασ绨, «Ενωμένοι ενάντια στους φασίστες» ήταν μερικά από τα συνθήματα των δικηγόρων, οι οποίοι διαδήλωσαν με αμφίεση εργασίας.

Ομάδα 500 δικηγόρων διοργάνωσε διαμαρτυρία και στην Άγκυρα, ενώ αντίστοιχες διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν και σε άλλες τουρκικές πόλεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή